Anđelković: Beogradu će biti ponuđena kompenzacija za odricanje od bliskih veza sa Moskvom 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

“Susret nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija odiše cinizmom. Nemačka kao ključna zemlja Evropske unije, najodgovornija je za njeno ponašanje. EU je bila posrednik u zaključivanju Briselskog sporazuma i na neki način garant njegove realizacije”, kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar .

Prema njegovim rečima , zbog svojih odnosa sa Berlinom i drugim vodećim zapadnim centrima, Srbija je – vreme je pokazalo pogrešno – pristala na bolne ustupke i potom realizovala veći deo onoga što je preuzela na sebe. Priština je,kaže, sa druge strane, sabotirala ispunjavanje svog dela pogodbe. U takvim okolnostima umesto da je EU osudila albanske strukture na Kosovu zbog takvog delovanja, ona se do danas ponaša kao da ne vidi šta se desilo, te apeluje na obe strane da prevaziđu prepreke koje sprečavaju dalju takozvanu normalizaciju odnosa.

“Nastavak takve politike je i susret nemačkog kancelara i takozvanog premijera Kosova. Berlin je bio dužan da na njega izvrši pritisak da ostvari ono iza čega je 2013. stala i Nemačka. To se nije dogodilo, već je Šolc sa Kurtijem razgovarao o novim ustupcima, u vidu vizne liberalizacije, kojim bi Kosovo bilo nagrađeno. Tako se razotkriva suština stvari a to je da Berlin zajedno sa drugim središtima EU, zapravo učestvuje u varanju Srbije. Moguće je da će nova faza te prevare da se ispolji kroz postizanje „novog“ dogovora između Berlina i Prištine, da ona konačno uradi ono što je odavno obećala”,navodi Anđelković.

On smatra da bi to onda Beogradu bilo ponuđeno kao kompenzacija za odricanje od bliskih veza Moskvom. Ako bi oficijelna Srbija, kako kaže, tako nešto prihvatila, onda bi ona pristala da učestvuje u varanju sopstvenih građana i potkopavanju njihovih nacionalnih interesa.

“Prihvatila bi nešto što je davno trebalo da dobije za već date ustupke kao nadoknadu za mnogo veća nova popuštanja. To bi bio uvod u pretvaranje priče o tehničkim pregovorima u statusne. Onda bi nam bilo poručeno da smo dobili Zajednicu srpskih opština uz uslov da priznamo Kosovo, što bi predstavljalo totalnu kapitulaciju Srbije. To je pozadina igre koju sada predvodi Berlin. Naša vlast ne bi smela da pristane da u njoj igra nacionalno štetnu ulogu. U protivnom biće jednako odgovorna za razaranje srpskih interesa kao Šolc ili Kurti”, zaključuje sagovornik Danasa.

Nemački kancelar danas se sastao sa Kurtijem i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Šolc ke posebno pohvalio Prištinu što je rano zauzela stav i podržala sankcije protiv Rusije, što kako je istakao, zaslužuje veliko priznanje.

„Zapadni Balkan je deo Evrope, i sve zemlje treba da budu članice, a u to spada i Kosovo, čije priznanje je Nemačka stalno podržavala i to će činiti i dalje“, poručio je Šolc i dodao da je važno da „dve zemlje postepene reše konflikt“ u doba u kojem imamo rat u Evropi, što bi bio doprinos miru u regionu i Evropi.
Kazao je da cilj dijaloga mora biti sveobhvatni sporazum koji bi otvorio evropsku perspektivu obema stranama i predstavljao doprinos miru i stabilnosti u regionu.

„Ohrabrio sam Kurtija na konstruktivno angažovanje“, istakao je Šolc o dodao da je da je važno da od sporazuma profitiraju građani, a stabilnost je važan uslov za investicije.

„Želim da doprinesem da zemlje Zapadnog balkana postanu članice EU, a preduslov za mir i stabilnost u regionu je sporazum Beograda i Prištine. Želimo napredak i zato rado pomažemo da se održe takvi sastanci. Mi nismo sudije, koji odlučuje ko je u pravu, već neko ko treba da omogući da lideri postanu dogovor. Imam utisak da je želja velika da se sada napreduje“, kazao je Šolc, i rekao kako je tokom razgovora sa Kurtijem dogovoreno da u okviru skorije balkanske turneje poseti i Prištinu.

Aljbin Kurti i je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom izjavio da Nemačka treba da pomogne Kosovu da krene napred i zatražio viznu livberalizaciju i najavio da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir i da za to očekuju Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari