Krstić: Ukoliko bi Kosovo ušlo u Savet Evrope, bio bi srušen Vašingtonski sporazum 1Milan Krstić, Foto: N1

“Sve teme koje su pomenute na konferenciji za novinare Olafa Šolca, nemačkog kancelara i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, deluju očekivano. Zanimljivo je da je pomenuto i zajedničko regionalno trzište, što je projekat koji je Nemačka ranije pokušala da plasira u okviru Berlinskog procesa, a za koji je delovalo da je u drugom planu od prošlog leta u odnosu na projekat Otvoreni Balkan”, kaže za Danas Milan Krstić, docent sa Fakuteta Političkih nauka.

Na pitanje da li instiranje na Berlinskim procesu istovremeno znači i odustajanje od Vašingtonskog sporazuma , Krstić kaže da to ne znači, jer ta odredba u vezi sa pristupanjem Prištine tadašnjem Malom Šengenu ionako nije primenjena.

“Sa druge strane, ključni aspekt tog sporazuma, uzdržavanje Beograda od kampanje za povlačenje priznanja i uzdržavanje Prištine od apliciranja za članstvo u međunarodnim organizacijama, ipak se primenjuje, iako je većina tačaka ad acta. Jedino ako bi Kosovo ušlo u Savet Evrope to bi konačno srušilo ovaj sporazum”, ističe Krstić.

Prema njegovim rečima posete Grčkoj juče i Nemačkoj danas sugerišu strateško opredeljenje Srbije ka Evropskoj uniji.
“Naročito je važan signal da Beograd ponovo teži strateškoj bliskosti sa Berlinom, što je karakterisalo bilateralne odnose naročito od 2013. do 2017.godine “, ocenjuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari