Trajković: Nemačka hoće da se nametne kao garant dogovora Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/HENNING SCHACHT / POOL

Rada Trajković, predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova i Metohije ocenjuje za Danas da kancelar Olaf Šolc, odnosno Nemačka žele da ožive zablokirani dijalog između Beograda i Prištine i da se nametnu kao garantor eventualnog političkog dogovora dve strane.

Ona, međutim, smatra da za pregovaračkim stolom, i sa srpske i sa kosovske strane, imamo aktivne destabilizatore koji rado flertuju sa ekstremizmom.

“Oni često povlače poteze koji destabilizuju situaciju na terenu i ugrožavaju bezbednost običnih građana. Jedino rešenje za to je trajna bezbednosna stabilizacija regiona. A to podrazumeva prihvatanje i Srbije i Kosova da NATO bude garantor regionalne stabilnosti. Do toga ne može doći bez jakog učešća Amerike u pregovorima između Beograda i Prištine. Vreme je da se Berlinski proces i projekat Otvorenog Balkana ujedine, i da se više ne predstavljaju kao suparnici u regionu”, napominje Trajkovićeva u izjavi za Danas.

Politikolog Mladen Mrdalj primećuje da se polagano ostvaruju njegove sumnje . A to je , kako kaže zbližavanje Kurtija sa Berlinom, a Vučića i Srbije sa Vašingtonom.
“Ta će ta podela sve više oblikovati balkan nakon smirivanja rusko-zapadnog sukoba oko Ukrajine”, ističe Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari