Anđelković: Srbija ima pravo da i aranžmanima sa NATO brani svoje nacionalne interese 1Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV (Arhiva)

Suviše je rano da bismo zaključili šta stoji iza otkazivanja sastanaka predsednika Srbije sa ambasadorima Rusije i Kine, odnosno da li je takav potez pragmatičan sa nacionalnog stanovišta – ocenjuje za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Komentarišući današnje otkazivanje sastanaka predsednika Srbije sa ambasadorima Rusije i Kine, kao i saopštenje za javnost iz kabineta Aleksandra Vučića o otkazivanju tih sastanaka, Dragomir Anđelković kaže da Beograd ima pravo da traži razne načine da zaštiti svoje nacionalne interese, pa i da pravi neki aranžman sa NATO.

Kako dodaje, od toga da li će to uspeti zavisi ocena njegovih postupaka.

Podsetimo, juče su ambasadori zemalja Kvinte, na sastanku sa predsednikom Srbije, zatražili „deeskalaciju krize“ na Severu Kosova, saopštio je kabinet Aleksandra Vučića.

Iz EU je istovemeno potvrđeno da se sutra, u sredu, u Briselu sastaju se Petar Petković i Besnik Bisljimi, potvrđeno iz EU.

Kako Danas nezvanično saznaje iz diplomatskih izvora, prekid novonastale krize, očekuje se vrlo brzo i u kratkom roku, odmah nakon sastanka sprskog i kosovkog predstavnika u Briselu.

Anđelković: Srbija ima pravo da i aranžmanima sa NATO brani svoje nacionalne interese 2
Foto: Medija centar

– Konkretno, kada se radi o trenutnoj krizi na severu Kosova, bitno je da Srbija obezbedi da se albanske paravojne formacije povuku i da dobije održive garancije da sličnih upada neće biti u budućnosti. Pri tome bitno je da Beograd ne učini neprincipijelne ustupke po pitanju tablica jer onda bi se radilo o kapitulaciji. Ako uspe da mozaik ispadne povoljan po nas, bilo sastanka sa predstavnicima Kine i Rusije ili ne, njegova politika će biti nacionalno konstruktivna. Ako u rečenom ne uspe, sastajao se sa onima koji oličavaju Moskvu i Peking, ono što radi pokazaće se sterilnim. Rezultati su bitni a ne sami po sebi sastanci ili bilo kakvi geopolitički potezi – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari