Kvinta se u Beogradu sastala sa Vučićem, Petković i Bisljimi lete za Brisel 1foto izvor:BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ambasadori zemalja Kvinte zatražili su „deeskalaciju krize“ na Severu Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, saopštio je njegov kabinet.

Vučić je objavio i sliku sa sastanka na kojem je i direktor Kancelarije za KiM. U sredu se u Briselu sastaju Petar Petković i Besnik Bisljimi, potvrđeno iz EU kako prenosi KoSSev .

Na sastanku sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, i šefom Delegacije EU u Srbiji, Vučić je „objasnio poziciju Srbije“, navodi se u saopštenju.

„Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih građana“, rekao je Vučić.

Ovo je inače drugi sastanak Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte od početka krize na Severu.

Nakon prvog sastanka prošle nedelje on je medijima saopštio da je odbio predlog predstavnika zemalja Kvinte i da u njemu ne želi da učestvuje, ali nije precizirao šta je predlog podrazumevao, osim što je to uporedio sa ponudom za kupovinu jednog kilograma pomorandži.

U međuvremenu predsedništvo je saopštilo i da će se Vučić sutra sastati i sa ambasadorima Rusije i Kine.

U toku je osmi dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koju je pratilo raspoređivanje specijalnih jedinica Kosovske policije na dva prelaza.

Pre dva dana su izgorele dve kancelarije u opštini Zubin Potok u kojoj se nalazio centar za registraciju vozila – odnosno mesto za izdavanje probnih RKS tablica, a u isti takav centar u Zvečanu u istoj noći su (u)bačene dve bombe koje nisu eksplodirale.

Na Severu Kosova, kao i na celom Kosovu, povećan je broj rutinskih patrola KFOR-a, potvrdio je danas KFOR.

Prethodno su se četiri gradonačelnika sa Severa sastala sa komandantom КFOR-a general-majorom Frankom Federićijem.

„Кomandant КFOR-a je rekao da se КFOR neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva“, naveli su u zajedničkom saopštenju ranije danas.

Vojska Srbije je u stanju povišene borbene gotovosti. Prethodnih dana glavni naslovi u kosovskim medijima i delu prorežimskih srpskih medija su podizanje srpskih aviona nad Jarinjem, srpske trupe s druge strane Jarinja, kao i jučerašnji dolazak ruskog ambasadora i srpskog ministra odbrane na samo Jarinje.

Danas popodne portparol EU, Peter Stano, potvrdio je da će se u sredu u Briselu sastati glavni pregovarači u tzv. tehničkom dijalogu – Petar Petković i Besnik Bisljimi. Za sada, kao i prethodnog puta nakon sastanka ove dvojice početkom septembra, izostaje potvrda da će se sastati i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari