otporFoto FoNet Milica Vučković

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga povezan sa susretom u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu istog dana.

Radi se o tome da Stoltenberg i NATO treba da srede stanje na severu Kosova, „pacifikuju“ premijera Aljbina Kurtija i njegove „paravojne snage“, a Vučić da vrati Srbe u institucije, smatra Anđelković.

„To je povezano. Nije on slučajno otišao na sastanak sa Stoltenbergom dok se paralelno odvija sastanak sa Lajčakom“, rekao je analitičar za Dan uživo na N1.

Na pitanje šta to Vučić može da ubedi Stoltenberga da uradi, kaže – može da ga ubedi da je cena „kapitulacije“ Srbije da NATO uradi nešto na severu.

Upitan kako to Vučić ubeđuje šefa NATO, Anđelković je rekao: „Moli, kuka, plače, a kad se vrati nama će verovatno reći da je lupao pesnicom u sto“.

Anđelković ističe da predsednik Vučić ne može da se obaveže na nešto što je suprotno Ustavu Srbije, a od sastanka u Briselu očekuje korak u pravcu smirivanja tenzija, ali ništa radikalno.

Kurti je suviše digao ulog i ne može tek tako da objasni javnosti da će prihvatiti formiranje ZSO, odnosno da će brzo povući snage sa severa, kazao je analitičar.

Za Vučića kaže da se „oseća nestabilno“ i da se to vidi iz njegovih javnih nastupa koji su, kako kaže, „nervozni“ i „vrlo često i za njega samog kontraproduktivni“.

Govoreći o protestima „Srbija protiv nasilja“, Anđelković kaže da je bitno da se održavaju, da se održi energija do septembra i da tad uđu u novu fazu.

Ocenio je da vlast pokušava da proteste eliminiše do septembra, a da je najveći problem za opoziciju nesloga.

Anđelković navodi i da je u „krugovima bliskim“ predsedniku Vučiću čuo da „oni planiraju da dođe do podele“ Narodne stranke i da „jedan deo te stranke uvuku u takozvani patriotski blok“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari