Andrić Rakić: Ako Priština ostane dosledna - od 1. aprila Srbi sa KM tablicama neće moći da saobraćaju na Kosovu i koriste prelaze 1foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Milica Andrić Rakić iz “Nove društvene inicijative”, nevladine organizacije iz Kosovske Mitrovice, kaže da kosovska Vlada oko 20. januara počela da krši sporazum o tablicama postignut u Briselu manje od dva meseca pre toga.

Nakon krize izazvane recipročnom odlukom Prištine u pogledu tablica i odbijanja Srba sa severa Kosova koji poseduju vozila sa KM registarskim tablicama, koje izdaje MUP Srbije, da vozila preregistruju na kosovske tablice sa oznakom RKS – “Republika Kosovo”, u Briselu je u novembru postignut dogovor kojim je dalja eskalacija, ispostavilo se, samo odložena.

Po dogovorenom Beograd se obavezao da ne izdaje nove tablice, a Priština odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne zbog registarskih tablica, ali već s početkom ove godine Kosovska policija počela je sa, nasumičnim, nedozvoljavanjem prelaska administrativnih linija iz centralne Srbije na Kosovo onima koji imaju KM tablice.

Andrić Rakić: Ako Priština ostane dosledna - od 1. aprila Srbi sa KM tablicama neće moći da saobraćaju na Kosovu i koriste prelaze 2
Milica Rakić Andrić, foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Konkretno, kako su nam rekli građana severnog dela Kosova i Metohije koji su želeli da ostanu anonimni, onima koji su produžili osiguranje nakon novembra meseca. Priština to produžavanje osiguranja tumači kao produžavanje tablica, iako su i iz Evropske unije, konkretno od portparola Petra Stana, izjave da Beograd produžavanjem osiguranja sporazum iz novembra ne krši.

Ipak, i danas Kosovska policija nasumičnim izborom zaustavlja građane na administrativnim prelazima ne dozvoljavajući prelazak onima kojima je osiguranje produženo nakon novembra, tumačeći to kao je produžena registracija.

“Nije jasno u kojoj se meri sprovodi ta politika vlade Kosova, građani verovatno izbegavaju da probaju da idu na prelaze ako veruju da im je auto „u kritičnoj zoni“ i dugo nije bilo medijskih članaka o toj praksi. Vlada Kosova je prokazana je od strane EU i SAD zbog kršenja tog sporazuma, ali ništa se suštinski nije promenilo”, kaže Andrić Rakić.

“Ako Vlada Kosova ostane dosledna, to znači da od 1. aprila KM oznake neće moći da saobraćaju na Kosovu niti koriste prelaze sa Srbijom. Paralelno sa tim, moguće je ponavljanje krize sa organizacijom izbora ukoliko Srpska lista ostane pri svom stavu da ne učestvuje na izborima”, navodi Andrić Rakić.

Upitana da li bi aktuelni tok dijaloga koji se vodi oko evropskog predloga za novi okvir dijaloga i implementacije istog Andrić Rakić kaže da su očekivanja nakon sastanka u Ohridu izneverana, te da je stoga neizvesnost još veća.

“Sve su to neka od rešenja i pitanja na koje je trebalo da odgovori sastanak u Ohridu, ali mali je reći da su očekivanja izneverena. Neizvesnost je sada možda i veća”, kaže Andrić Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari