Anketa Demostata: Za 21 odsto ispitanika ne postoji partija koja može da reši probleme u Beogradu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Na predstojećim beogradskim izborima, opozicija ima šansu za pobedu ukoliko se ujedini, navodi se u danas saopštenim rezulatima ankete istraživačko-izdavačkog centra Demostat o stavovima građana glavnog grada Srbije 

Anketa je urađena telefonom, početkom meseca, na uzorku od 1.200 građana Beograda.

Za Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije kao i za opoziciju se opredelilo po 31 odsto od svih ispitanika, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predstavnik Demostata Srećko Mihailović je rekao i da je 17 odsto od svih ispitanika bilo neodlučno ili nije htelo da kaže za koga će se opredeliti dok je njih 21 odsto reklo da ne postoji partija ili koalicija koja može da reši probleme u Beogradu.

On je naveo da među onima koji bi podržali opoziciju, je najviše opredeljenih za grupaciju Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS), Narodna stranka i Pokret sobodnih građana (PSG), i to 14 odsto.

Prema njegovim rečima, za pokret Ne davimo Beograd, stranku Nebojše Zelenovića i ekološkog aktivistu Aleksandra Jovanovića Ćute bi glasalo sedam odsto ispitanika.

On je naveo i da bi Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije i Dosta je bilo dobili tri odsto a Dveri i Zavetnici dva odsto poverenja u odnosu na sve ispitanike.

Mihailović je rekao i da je istraživanje obuhvatilo i izborno određenje građana kojih je, od 1.200  ispitanika, bilo 800 dok su ostalih 400 neodlučni i apstinenti.

Na pitanje za koga bi glasali na parlamentarnim izborima ispitanici iz Beograda, 30 odsto anketiranih se izjansilo za SNS i SPS, 33 odsto je neodlučnih, a 37 odsto bi glasalo za opoziciju.

Uz napomenu da je trećina anketiranih bila neodlučna, Mihailović je rekao da je među dve trećine onih koji su opredeljeni 45 odsto za SNS i SPS, a 55 odsto za opozicione stranke.

Da Srbiju ka napretku možgu da vode Aleksandar Vučić i SNS smatra 12 odsto ispitanika, a 38 odsto njih smatra da je to delimično tačno, dok 21 odsto misli da to može biti udružena opozicija, a 39 posto smatra da je to delimičnmo tačno.

Mihailović je rekao da 52 odsto ispitanika smatra da je nevažno u koliko kolona će opozicija izaći na izbore, već da je važan dogovor opozicije i naglasio da su Beograđani za to da se opozicija udruži.

On je ukazao i da 37 odsto svih ispitanika smatra da je opozicija nesposobna da organizuje kontrolu izbora, dok po 30 odsto njih smatra da je opozicija sposobna, odnosno delimično sposobna za to.

Mihailović je naglasio da sami opozicioni lideri šire defetitzam jer tvrde da nemaju šanse na izborima, pri čemu pod šansom misle isključivo na izbornu pobedu.

Naveo je da bi, po istraživanju, na predstojeće izbore izašlo 67 odsto ispitanika i podsetio da je na prošlim izborima procenat izlaznosti bio 38 odsto.

On je naveo da se od 1.200 ispitanika u istraživanju samo troje njih izjasnilo za bojkot i zaključio da „u glavama Beograđana bojkot ne postoji kao opcija“.

Programski direktor Demostata Zoran Panović istakao je da pobeda opozicije u Beogradu podrazumeva hipotetičku situaciju da se opozicija ujedini, ali je rekao da je to u praksi „komplikovano“.

Naveo je da birači možda očekuju savez SSP i Narodne stranke, ocenivši da u praksi „još ne postoji“.

Realizacija matematičke ideje o organizovanju opozicionog fronta koji će u sebi s jedne strane integrisati Ne davimo Beograd, a sa druge Dveri vrlo je komplikovana, naglasio je Panović.

On je zaključio da se birači opozicije nekada mnogo manje razlikuju u svojim stavovima nego lideri opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari