Anketa: Podeljena mišljenja o mostu na Ibru 1Foto: EPA/Djordje Savic

Građani severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice imaju različite poglede na moguće otvaranje centralnog mosta preko Ibra u tom gradu, javlja RTK2.

Dok Srbi na severu smatraju da još uvek nije trenutak za otvaranje mosta, u južnom delu grada ocenjuju da su odavno premašeni svi vremenski rokovi i da bi most odmah trebalo otvoriti za saobraćaj, navodi se u prilogu novinara Siniše Kostića.

Revitalizacija mosta na Ibru završena je pre nekolio meseci, ali on još nije otvoren za saobraćaj i preko njega za sada mogu samo pešaci.

Građani ovog etničkog grada različito gledaju na mogućnost otvaranja ovog mosta, a na levoj obali Ibra misle da je bezbednosna situacija još rovita da bi most mogao biti otvoren.

„Mislim da bezbednosna situacija nije takva da bi se otvorio most na Ibru“, izjavila je za RTK jedna građanka Severne Mitrovice, a njeno mišljenje dele i drugi stanovnici ovog grada.

Ocene su da bi bila „ugrožena bezbednost građana“ i da nije vreme za otvaranje mosta jer „još uvek nije stabilna situacija“.

U južnom delu grada, na desnoj obali Ibra, sugerišu da bi most trebalo otvoriti „sporazumno, a ne na loš način“ jer pripada građanima sobe strane reke.

„Bilo bi najpravravednije da se on što pre otvori, jer nas ubi nepravda, potrebna nam je pravda“, kažu u južnom delu Mitrovice i poručuju da će „svima olakšati slobodu kretanja“.

„Da, da, potrebno je otvoriti most, da se ujedini Mitrovica baš kako treba“; „Mislim da je bolje za sve, i za ove gore i za nas dole, zašto da ne, ovde smo odrasli“, neki su od odgovora građana južnog dela Kosovske Mitrovice u anketi RTK.

Šefica opštinske administracije u severnoj Mitrovica Adrijana Hodžić smatra da još uvek nije došao trenutak da se glavni most na Ibru otvori za saobraćaj.

„To je politički projekat, uopšte čitavo to delovanje i renoviranje mosta je zaista bio razlog brojnih tenzija koje su se dešavale u Opštini Severna Mistrovica i ne mogu čak ni da vam tvrdim kada će se steći uslovi za otvaranje glavnog mosta na reci Ibar, a definitivno sada nije vreme da imamo bilo kakvu veliku aktivnost po pitanju samog mosta“, rekla je Hodžić za RTK.

S druge strane, profesor na Fakultetu političkih nauka Nedžmedin Spahiu, prenosi RTS, naveo je da ne razume zbog čega do sada most nije otvoren i naglasio da bi se njegovim otvaranjem olakšala sloboda kretanja građana južnog i severnog dela grada.

„Trenutak otvaranja mosta na Ibru odavno je prošao, ne znam zbog čega gradonačelnik Goran Rakić to pitanje stalno odugovlači. Ne vidim nikakav razlog, ni bezbednosni niti bilo koji drugi da most ostane zatvoren. Odluka je na Goranu Rakiću i on bi trebalo to što pre da uradi“, istakao je Spahiu.

Pojedini albanski mediji su preneli da gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri traži momentalno otvaranje mosta, ali da to ometa gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakic, koji njegovo otvaranje uslovljava razgraničenjem dveju opština, prenosi RTK.

Kako se navodi, za sledeću nedelju zakazan je i mirni marš više nevladinih organizacija u južnom delu Mitrovice tokom kojeg će zahtevati otvaranje glavnog mosta na Ibru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari