Antić: Dobar datum izabran za novi praznik Srbije i Republike Srpske 1Foto: napredniklub.org

Dan proboja Solunskog fronta dobro je izabran kao praznik srpskog jedinstva, zato što je ovom najvećom vojnom pobedom u našoj istoriji započeo konačan proces ujedinjenja srpskog naroda i uopšte Jugoslovena, izjavio je danas istoričar Čedomir Antić, povodom najave o uspostavljanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave.

Kako je saopštio Napredni klub, on smatra da je saradnja i jačanje zajedništva Srbije i Republike Srpske dobra vest, koju vidi kao promociju ideja zajedništva međunarodno priznatih država Republike Srbije i BiH, a time i „takozvanih ‘evropskih vrednosti’ o kojima je tokom proteklih decenija bilo toliko reči u Briselu“.

„Srpska nacija je jedna i nedeljiva, pa afirmacija te činjenice, koja je pritom u skladu sa ustavima dve države i Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim vezama, može samo svima da koristi“, uveren je Antić.

Njemu je nejasno zašto koncept izgradnje jedinstvenog ekonomskog, kulturnog i prosvetnog prostora Srbija ne primenjuje „i na drugim stranama, posebno prema srpskom narodu u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Zajedničkom veću opština u Slavoniji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari