Antić: Protest ostao čist pred našom javnošću i savremenicima 1Čedomir Antić Foto: Medija centar

Mislim da je protest ostao čist pred našom javnošću i savremenicima, zato što je na njemu bio branjen jedan ideal. Suština ideala je da on nikad ne može da bude postignut u potpunosti, već mu se približavamo i branimo ga – poručuje za Danas istoričar Čedomir Antić, koji je u vreme protesta 1996/97. godine bio jedan od čelnika studentske pobune, na 25. godišnjicu izborne krađe režima Slobodana Miloševića, koja je pokrenula masovne demonstracije.

Kako kaže za naš list, ovih dana, baš povodom 25. godišnjice protesta, treba da bude objavljena njegova knjiga, u okviru koje je važan deo posvećen protestu. Prema Antićevim rečima, ona se zove „O revolucionarima, kriminalcima i drugim namernim prolaznicima“.

– Mislim da je protest ostao čist pred našom javnošću i savremenicima, zato što je na njemu bio branjen jedan ideal. Suština ideala je da on nikad ne može da bude postignut u potpunosti, već mu se približavamo i branimo ga. Nažalost, moram da kažem da ovo što se kod nas danas dešava nije posledica samo neke unutrašnje istorijske dinamike, već je demokratija u velikoj krizi na čitavom Zapadu, a mi smo deo tog zapadnog sveta, takvog kakav je. To je bilo veliko vreme i ono što je bilo veličanstveno u svemu, jeste da u trenutku velike snage autoritarnog režima, neraspoloženja velikih sila, od SAD do Ruske Federacije prema i Srbiji i demokratiji, da je toliki broj građana bio spreman da brani jednu relativno simboličnu pobedu. To vreme je postalo temelj onim promenama koje su se dogodile 2000. godina – ukazuje Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari