Antonijević: Vlast dostavila dokument sa predloženim izmenama za bolje izborne uslove 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da su učesnici dijaloga na FPN dobili dokument vladajućih Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u kojima su oni taksativno naveli izmene zakona i obaveze koje Vlada preuzima kako bi se poboljšali izborni uslovi.

„Postoje dva roka koja su data, šta može biti urađeno za 30 i 60 dana, što govori o oziljnosti situacije“, rekao je Antonijević.

Antonijević je posle šestog sastanka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima novinarima rekao da će dokument biti dostavljen svima, bez obzira da li su učestvovali u okruglim stolovima ili su se u međuvremenu „isključili“.

„Ono što karakteriše ovaj dokument je to što se Vlada obavezuje i podseća ministarstva na obavezu sprovodjenja zakona koji postoje, što na neki način govori da je ocenjeno da se zakoni ne sprovode i da se pospešuje potpuno drugačiji rad ministarstva“, rekao je Antonijević.

Rekao je da dokument predstavlja korak napred i pokazuje mogućnost da se zakoni izmene.

„Bilo je jasnih i konkretnih obećanja i namera oko izmene zakona i oko funkcionerske kampanje“, naveo je Antonijević.

Najavio je da će dokument biti izrađen do nedelje.

Na Fakultetu političkih nauka danas je je održan šesti okrugli sto vlasti i opozicije, a Antonijević je danas ranije rekao je da državna tužiteljka Zagorka Dolovac, iako pozvana da učesvuje, nije došla, sa obrazloženjem da ne može da učestvuje na političkim skupovima.

Tema današnjeg okruglog stola bila je zaštita i unapređenje biračkog prava, o čemu su u uvodnom delu, otvorenom za javnost, svoje preporuke dali predstavnici Transparentnosti Srbija.

Današnjem skupu prisustvovali su iz Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović, Vladimir Orlić i Vladanka Malović, iz Pokreta slobodnih građana Petar Miletić i Pavle Grbović, kao i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Prisutni su bili i predstavnici Stranke moderne Srbije, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista, Lige socjaldemokrata Vojvodine, Građanskog demokratskog foruma i Socijaldemokratska partija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari