AP: Predsednik Srbije naredio vojsci da bude u pripravnosti, nije jasno šta to znači u praksi 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Vlasti Srbije su danas saopštile da je predsednik države Aleksandar Vučić naredio da Vojska bude u pripravnosti zbog situacije na Kosovu, ali nije jasno šta to u praksi znači, piše danas američka agencija Asošiejted pres povodom najnovijih tenzija između Beograda i Prištine.

Agencija navodi da je Srbija danas saopštila da je „stavila vojnike na granici sa Kosovom u stanje pripravnosti zbog spora oko registarskih tablica koji preti da dodatno poveća napetost između dva balkanska neprijatelja“.

Kosovske vlasti su prethodno „upozorile pripadnike srpske etničke manjine koji žive u bivšoj pokrajini Srbije da registarske tablice zamene kosovskim“, uprkos pozivima SAD i Evropske unije da odlože primenu te mere, piše AP.

Na to je, navodi agencija, odgovorio ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, navodeći da je Vučić stavio vojsku u stanje pripravnosti.

„Nije jasno šta stanje pripravnosti znači u praksi. Populistički predsednik Srbije je sklon zveckanju oružjem kada tenzije sa Kosovom porastu“, navodi američka agencija.

Agencija dodaje da NATO ima mirovnu misiju na Kosovu i da bi eventualna vojna intervencija Srbije predstavljala „rizik od oživljavanja široko rasprostranjenih tenzija koje su Balkan gurnule u seriju ratova 1990-ih godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari