AP: Srbija i Rusija obećale da će se boriti protiv obojenih revolucija 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Srbija i Rusija obećale su danas da će se boriti protiv pobuna poznatih kao „obojene revolucije“ koje su vodeći zvaničnici te dve zemlje opisali kao instrumente Zapada da se destabilizuju „slobodne države“, piše agencija AP, prenoseći između ostalog i saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Kako navodi AP, u još jednom znaku rastućih veza između Srbije i Rusije srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas u Moskvi sa Nikolajem Patruševim, moćnim sekretarom Saveta bezbednosti Rusije.

AP prenosi saopštenje iz MUP-a Srbije u kojem se navodi da je na sastanku ukazano da su „obojene revolucije“ postale tradicionalni instrument politike u nekim centrima moći i zemljama sa ciljem podrivanja državnosti i gubljenja suvereniteta pod izgovorom demokratizacije, i da je istaknuto da slobodne zemlje time moraju da se odupru.

Termin „obojena revolucija“ upotrebljava se da opiše niz masovnih protesta na početku 21. veka koji su ponekad doveli do rušenja režima u bivšem Sovjetskom Savezom, bivšoj Jugoslaviji, Bliskom Istoku i Aziji, navodi AP.

Agencija ukazuje da je sastanak između Patruševa, glavnog bezbednosnog zvaničnika Moskve i Vulina, „čvrsto proruskog političara, održan u vreme kada raste javno nezadovoljstvo u Srbiji sa autokratskom vladavinom predsednika Aleksandra Vučića“.

Ekološke grupe nezadovoljne načinom na koji se Vučićeva populistička vlada bori protiv raširenog zagađenja u toj balkanskoj državi predvode nedavne proteste u Srbiji, navodi AP.

Agencija ističe da su Vučić i drugi srpski zvaničnici osudili te proteste i naveli da se finansiraju sa Zapada da bi se destabilizovala zemlja.

Još jedan protest zakazan je za sutra protiv dva zakona usvojena u parlamentu koja su viđena kao prirema za omogućavanje međunarodnoj kompaniji Rio tinto da kopa litijum u zapadnoj Srbiji, podseća AP.

Nezavisni mediji u Beogradu javili su danas da su Rusija i Srbija formirali „radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“.

Zadatak grupe je da se spreče masovne demonstracije i prate opozicioni srpski aktivisti, nevladine organizacije i nezavisni novinari, preneo je portal Direktno, navodi AP i dodaje da taj izveštaj portala nije mogao nezavisno da bude potvrđen.

U saopštenju iz Vulinovog minsistartva navedeno je da dok je Vučić predsednik, srpska vlada će uvek biti usmerena na saradnju sa Ruskom Federacijom, dodaje AP i ističe da iako Srbija formalno traži članstvo u EU ona odbija da uskladi svoju spoljnu politiku sa Unijom i umesto toga je ojačala svoje političke, ekonomske i vojne veze sa Rusijom i Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari