APV o konverziji zemljišta "Jugoalata": Kako je Novi Sad izgubio tri miliona, a investitor će da zaradi trista miliona evra 1Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/MO

Akcija progresivne Vojvodine (APV) reagovala je na vest o konverziji zemljišta bivše fabrike „Jugoalat“, čime bi, kako navode, budžet Novog Sada bio oštećen za tri miliona evra prihoda.

Kako navode, nekoliko meseci nakon izmene zakona kojim je ukinuta obavezna naknada za konverziju industrijskog u građevinsko zemljište započeta je masovna izgradnja stanova na prostoru nekadašnjih fabrika u Novom Sadu.

„Basnoslovna zarada koju će ostvariti investitor ‘Rapid invest’ najavljenom izgradnjom petnaestospratnice na prostoru samo jedne parcele od 24.000 kvadratnih metara nekadašnje fabrike ‘Jugoalat’ dovoljno govori o tome koliko je ova odluka bila pogrešna i pogubna za lokalni budžet“, navodi APV.

Objašnjavaju da je investitor zemljište kupio za oko 10 miliona evra, dok procenjuju da će od prodaje stanova u zaraditi i do 300 miliona evra.

„Sa druge strane, budžet Grada Novog Sada ostaće uskraćen za oko tri miliona evra, koliko bi grad prihodovao da pomenuta taksa nije ukinuta. Izmene zakona će omogućiti da investitori Srpske napredne stranke zarade stotine miliona evra, dok većina građana Vojvodine i Srbije živi sa manje od 60.000 dinara mesečno“, navode oni u saopštenju.

„Njima je očigledno jedino bitan profit investitora i njihov lični ćar, dok ih kvalitet života građana na ovom prostoru ne zanima, kao ni činjenica da u okolini nema dovoljno parking mesta, zelenih površina, parkova, da je u tom delu grada (na Novom naselju) ukinuta i dečja ambulanta“, dodaju za kraj.

Podsetimo, odbornici u Skupštini grada razmatraće predlog „Rapid investa“ da se promeni urbanistički plan kako bi se na mestu bivše fabrike „Jugoalat“ izgradio stambeno-poslovni kompleks.

Ideja investitora je da na mestu nekadašnjeg jugoslovenskog giganta izgradi stambeni kompleks sa soliterima do 15 spratova.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari