Austrijski ministar: Policija na severu Kosova postupa pažljivo i na pravi način 1Foto: N1

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer (Nehammer) ocenio je danas u Prištini da specijalne kosovske policijske jedinice na severu Kosova postupaju pažljivo i na pravi način.

„Tamo gde se održavaju protesti, drago mi je da kosovska policija postupa pažljivo, iako nema lak zadatak. Snažne reakcije izazvaće reakcije sa druge strane i došlo bi do većeg spiralnog nasilja. Ovo što se sada radi je pravi način, iako nije brzo i spektakularno“, rekao je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom (Xhelal Svecla).

Ocenio je da je Kosovo konstruktivan partner za Austriju i da će se „saradnja između dve zemlje“ još više razvijati.

Ministar Svečlja je izjavio da su gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova odbili ponudu KFOR-a da ta misija NATO-a preuzme nadgledanje prelaza Jarinje i Brnjak, umesto specijalne jedinice policije Kosova.

„Imajući u vidu da je KFOR ponudio pomoć našoj graničnoj policiji u vidu dodatnih snaga na graničnim prelazima, rekli smo onda da Specijalne jedinice policije ne moraju da prisustvuju uklanjanju barikada“, rekao je ministar.

Međutim, i ovu ponudu komandanta KFOR-a „odbile su ekstremističke grupe i time su dokazali da oni nisu zabrinuti, kako su ranije rekli, zbog prisustva specijalnih snaga, već da su njihovi ciljevi duboko politički, kako bi naštetili suverenitetu naše zemlje“, izjavio je Svečlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari