Azem Vlasi: Na severu Kosova isti scenario kao u Kninu 1991. godine 1Azem Vlasi Foto: FoNet/Aleksandar Veljković

Azem Vlasi, kosovski političar i publicista, ocenio je da je situacija na Kosovu vrlo ozbiljna jer tako to „želi Srbija“. Dodao je da Beograd provodi sličan scenario kao što je svojevremeno bio u Kninu 1991. godine kada se govorilo o ugroženosti Srba i „ustaškoj vlasti“, a danas kosovskog premijera Aljbina Kurtija vređaju nazivajući ga „terorističkim šljamom“.

Vlasi je kategorično odbacio dolazak vojske i policije Srbije na sever Kosova zaključivši da i sam Aleksandar Vučić zna da se to neće dogoditi, prenosi N1.

„To je sličan scenario kao i za vreme Miloševića, izmisliti da su Srbi ugroženi i da ih samo Srbija može zaštititi. Ovaj najnoviji podseća na scenario iz Knina 1991. godine. Na prvim izborima u Hrvatskoj kada je HDZ dobio vlast, iz Beograda su govorili da su ustaše pobedile, a sada Kurtija nazivaju terorističkim šljamom (nedavna izjava Vučića). Zatraženo je kao i u Kninu da se povuku iz institucija i da se proglasi, tada ‘Republika Srpska Krajina’, ovde Zajednica srpskih opština. Sve su to scenariji koje smo videli i sve to ide na štetu samih kosovskih Srba“, rekao je Vlasi za N1 u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li je ovo najozbiljnija kriza do sada na Kosovu, kaže da je ozbiljna jer „tako želi Vučić i vlast u Beogradu“ koji „zloupotrebljavaju Srbe na Kosovu za izazivanje tenzija“.

„Vučić želi skrenuti pažnju sa suštinskog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Dakle, prvo treba znati da Srbi na severu Kosova nisu ugroženi ni od Albanaca niti od kosovske policije. Vučić vrišti da su ugroženi, a 500 policajaca Srba istupilo je iz kosovskih institucija, sad se ne zna ko tamo održava red“, kaže Vlasi.

Kako kaže, zanimljivo je da Vučić ne govori o ugroženosti Srba u drugim delovima Kosova, i „prosto je neshvatljivo sa kojom lakoćom Vučić i vlast obmanjuju Srbe“.

„Vučić zna da i Brisel i Vašington insistiraju da se razgovori privedu kraju, a on govori o nekom kompromisu. Nameračio se da pocepa severni deo Kosova od ustavne nadležnosti Prištine. To ne znači da će tamo umarširati srbijanska vojska i policija, ali je cilj da na svaki način onemoguće rad kosovskih institucija“, kazao je on.

Upitan da li je realna opcija da se Vojska Srbije vrati na Kosovo, kaže da nema potrebe za tim jer je tamo prisutan KFOR.

„To se neće dogoditi i to zna i sam Vučić koji želi da se prikaže kao onaj koji sve preduzima u zaštitu Srba“, rekao je on.

Na pitanje da li je pametna odluka vlasti u Prištini da ne šalje specijalce na sever, kaže da nema potrebe za specijalcima jer policija nadgleda teren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari