Bagarić: Mladi su nedovoljno uključeni u procese donošenja odluka 1Foto: Danas

Međunarodni Dan mladih je prava prilika da se podsetimo problema sa kojima se mladi u Srbiji, ali i širom sveta, suočavaju i kojih je iz godine u godinu nažalost sve više. Razlog tome svakako leži u nedovoljnoj uključenosti mladih u procese donošenja odluka koje ih se direktno tiču.

„Danas, 2020. godine, stigli smo dotle da mladi više nemaju gotovo nikakvu perspektivu. Ni ekonomsku, ni ekološku. Bore se za golu egzistenciju, gubeći i ono malo sigurnosti koju su imali u vidu porodice i sopstvenog doma. I dalje velik broj mladih, a naročito devojaka, nema uslove da stekne obrazovanje, čime se direktno ugrožava njihova mogućnost slobodnog izbora sopstvenog životnog puta. Valja, takođe, napomenuti i odsustvo osnovne zdravstvene zaštite za mlade. Ipak, ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da većina mladih i dalje nije svesna tih problema, čak ni kada su i sami pogođeni,“ izjavio je poverenik Demokratske omladine Dejan Bagarić.

S druge strane, odsustvo obrazovanja koje razvija kritičku misao vodi ka sve većoj pasivizaciji mladih, koja za posledicu ima upravo porast broja problema i nedostatak ljudi zainteresovanih za njihovo rešavanje.

„Odnos globalnih politika prema mladima predstavlja, zapravo, odnos prema sopstvenoj budućnosti. Zbog toga, mi iz Demokratske omladine smatramo da je promena odnosa prema mladima kako u Srbiji, tako i u svetu nužna, baš kao i uključivanje većeg broja mladih u stvarno donošenje odluka. Više sluha za probleme mladih i, uopšteno, više okrenutosti politike potrebama običnog čoveka, ono su što nedostaje svetu, a bez čega je njegova budućnost neizvesna,“ zaključio je Dejan Bagarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari