Bajram Begaj zatražio od pape Franje da Vatikan prizna Кosovo kao nezavisnu državu 1Foto: Printscreen / YouTube

Predsednik Albanije Bajram Begaj zatražio je od pape Franje da Vatikan prizna Кosovo kao nezavisnu državu, što bi pomoglo da se u pregovorima Prištine i Beograda pronađe konačno rešenje, preneo je danas Albanijan post.

„To priznanje bi još više pomoglo naporima u dijalogu Beograda i Prištine koje danas vode Evropska unija i Sjedinjene Američke Države“, rekao je Begaj za italijanski list „Il tempo“.

ŠBegaj smatra da bi širenje Evropske unije na Zapadni Balkan trebalo da bude način da se ceo Balkan udalji od uticaja rastućih trećih sila. Zbog toga je, kako se navodi, od pape zatražio priznanje Кosova kao države, kako bi se osigurala mirna budućnost balkanskog regiona.

„Naše balkansko iskustvo nas uči da se ratne igre ne mogu igrati u regionu sa problematičnom prošlošću i sadašnjošću. Iz tog razloga nam je potreban kontinuiran dijalog, ekonomski prosperitet, pozitivna energija za naše građane“, naveo je Begaj.

On je naglasio da je uloga pape i Vatikana veoma važna za povećanje pažnje EU i Zapada, ne samo za održavanje mira u regionu Balkana, već i za osiguranje evropske budućnosti Balkana, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari