Bakić: „Još su u nama žive slike kako je ceo životni i radni vek stao na traktorske prikolice“ 1Stevan Bakić, foto: Natalija Jakovljević

„Obeležavamo 27 godina od zločinačke operacije Oluja, koju su u leto 1995. godine sprovele hrvatske vojne i civilne vlasti nad srpskim življem u Hrvatskoj, proteravši iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna oko 250.000 Srba“, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

On je na Otvorenom univerzitetu, na tribini održanoj u znak sećanja na stradale 4. avgusta 1995. godine, podsetio da je oko 2.500 ljudi ubijeno, za još toliko se traga, a uništeno je skoro 25.000 njihovih kuća, kao i mnogi privredni objekati, crkve, muzeji, spomenici i druga kulturna nasleđa – „samo zato što su Srbi”.

„Sabrali smo se danas da glasno kažemo da mi ne zaboravljamo, a vi dobro pamtite krajeve i događaje u kojima su vaši preci, koji su vekovima naseljavali prostore u Dalmaciji, na Kordunu, u Lici, Baniji, Slavoniji, po gradovima i selima čitave današnje Hrvatske, životima platili svoje poreklo, jer je pravda u toj borbi unapred bila osuđena“, naveo je Bakić.

Napominje da i danas, pred lice pravde nisu izašli zločinci koji su bolesne, stare, žene, decu, domaćine, ratare, stočare, primorali da ostave puste svoje domove i sve što su stekli smeste u traktore i ponesu sa sobom – u neizvesnost.

„Još su u nama žive slike kako je ceo životni i radni vek stao na traktorske prikolice, a ušuškane između ponjava vire ikone krsnih slava. Ovde, u nepreglednoj ravnici, svili ste novo gnezdo, ali ste dušom i mislima još na tim predelima. Vi stariji, i dalje u srcu čuvate manastire i vaše svetinje, gradove i sela koje su podizali vaši preci; predele koje ste voleli i na kojima ste mladost gradili. Vi mlađi, ovde ste našli svoj dom, podigli kuće, gajite decu i, uprkos svemu, gledate ka budućnosti sa nadom i optimizmom“, kazao je Bakić.

On je poručio da nam sećanje niko ne može uzeti i da se „sećanjem na sve naše žrtve istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo“.

On je ocenio da je istina jedini temelj na kome se može graditi budućnost.

„Nažalost, svedoci smo udaljavanja od nepobitnih istina, jer nikada se kao danas nije prekrajala istorija. Broj Srba u današnjoj Hrvatskoj sveden je na ’statističku grešku’, a  to nije rezultat samo genocida za vreme Drugog svetskog rata već i pogroma devedesetih godina prošlog veka. Tokom ratova sa kraja 20. veka u Srbiju je izbeglo blizu 618.000 ljudi“, kazao je Bakić.

On je poručio da smo danas u Subotici vekovima upućeni jedni na druge i drugačije, zajedno živimo, i međusobno se obogaćujemo, da smo „uz sve nesporazume i sukobe, spremni da iznova tražimo načine da zajedno idemo dalje“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.