Beograd Prajd: Vučić da prestane sa diskriminacijom i negativnom kampanjom protiv LGBTI+ zajednice 1ilustracija Foto: Ne davimo Beograd

Manifestacija Beograd Prajd osudila je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama i zatražila da od predsednika prestane sa diskriminacijom i negativnom kampanjom protiv LGBTI+ zajednice.

Beograd Prajd je u saopštenju ocenio da je to „samo jedna u nizu“ diskriminatorskih izjava koje Vučić upućuje LGBTI+ zajednici i naglasili da predsednik države nema pravo da građane deli i diskriminiše na osnovu svog ličnog mišljenja.

„Zakoni se na osnovu ličnih afiniteta političara i političarki donose u autokratskim i diktatorskim režimima, a predsednik Vučić tvrdi da Srbija to nije“, navodi se u saopštenju.

Organizatori beogradske Parade predsedniku su poručili da je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama međunarodna obaveza Srbije, kao i da je vlast već nekoliko puta obećavala usvajanje tog zakona.

„Nacrt je čak i spreman, te tražimo da se on hitno pošalje u skupštinsku proceduru. Takođe, Ustav Srbije zabranjuje svaki vid diskriminacije i očekujemo od predsednika da poštuje najviši zakonodavni akt i sve građane Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Podsetili su da po presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2015. godine, svaka članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija, mora pravno da reguliše zajednicu života osoba istog pola.

„Poslednja izjava predsednika Vučića još jedan je dokaz zbog čega je mirno i uspešno održavanje Prajda važno u borbi za ravnopravnije društvo u kom ima mesta za sve“, naveli su organizatori.

Prema njihovim rečima, položaj LGBTI+ zajednice u poslednjih godinu dana se drastično pogoršao, a da je usled negativne kampanje, koja je vođena zbog održavanja prošlogodišnjeg Evroprajda, a u kojoj je učestvovao i predsednik Srbije, došlo i do porasta fizičkog i verbalnog nasilja nad LGBTI+ odoba.

„Beograd Prajd 2023. godine održava se od 4. do 10. spetembra pod sloganom ‘Nismo ni blizu’, sa ciljem da podseti na sedam zahteva Beograd Prajda koji od 2014. godine nisu ispunjeni. Neki od njih odnose se i na usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba“, navodi su u saopštenju.

Prajd protestna šetnja, zakazana za subotu, 9. septembar u 16 časova, počinje i završava se u parku „Manjež“ u Beogradu, gde je planiran koncertni program nakon same šetnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari