Beogradski ekonomski forum: Samit u Tirani treba da donese direktne koristi za građane regiona 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani trebalo bi da dovede do direktnih koristi za građane regiona, izjavila je danas zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Plamena Halačova dodajući da se očekuje usvajanje zajedničke deklaracije kojom će se partneri obavezati da će raditi usklađeni jedni sa drugima i da će implementirati plan ekonomskih investicija.

Na panelu Beogradskog ekonomskog foruma o očekivanjima od sutrašnjeg samita „Otključavanje pristupanja Zapadnog Balkana u EU“ Halačova je rekla da se političko angažovanje EU sa zemljama Zapadnog Balkana ubrzava i produbljuje sa fokusom na oblasti od zajedničkog interesovanja kao što su zaštita građanskih prava, inovacije i istraživanje.

„Evropska unija je posvećena pravovremenoj podršci Zapadnom Balkanu u rešavanju negativnih efekata rata (u Ukrajini) i jačanju otpornosti. Posledice rata utiču na sve nas. Moramo da delujemo zajedno“, rekla je Halačova na skupu u beogradskom hotelu Metropol.

Ona je dodala da se na sutrašnjem samitu u Tirani očekuje i potpisivanje deklaracije o smanjenju cena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori izdvojio je tri ključna koraka koje Srbija treba da napravi kako bi napredovala u procesu evrointegracija.

„Prvi korak je usaglašavanje sa spoljnom politikom EU, drugi normalizacija odnosa Beograda i Prištine i treći korak su bolji i konstruktivniji odnosi sa Hrvatskom“reako je Gori na panelu.

Nemačka ambasadorka Anke Konrad ocenila je neopravdanim antievropsko raspoloženje javnog mnjenja država Zapadnog Balkana koje imaju status kandidata za članstvo ili su na putu da ga dobiju uz dodajući da ono nastaje iz pogrešne percepcije da EU nije posvećena tom procesu.

„Nemačka je uvek bila i čvrsto ostala posvećena podršci državama regiona u njihovom procesu pristupanja. EU je izdvojila i izdvaja velika sredstva za region. Na taj način je pokazana zainteresovanost, posvećenost i želja da vidimo te države u Evropskoj uniji inače ne bi upšte bilo ulaganja“, rekla je ona.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David je na pitanje zašto su standardi Evropske unije o temama poput slobode medija i demokratije nedovoljno definisani odgovorila da to nije skup pravila već vrednosti koje Srbija mora da želi da bi ih dostigla.

„Jasno je koje su granične vrednosti, to su vrednosti. Morate da ih želite da bi ste ih sledili. To nije transakcija da postanete članica Evropske unije. Te granice postoje i mi smo tu da pružimo podršku i pomoć“, rekla je ona.

Učesnici panelaposvećenog sutrašnjem samitu EU-Zapadni Balkan ponovili su i poruku da podržavaju države Zapadnog Balkana u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da su države tog regiona deo evropske porodice koja treba da se ujedini.

Beogradski ekonomski forum, čije su glavne teme najaktuelnija pitanja u vezi sa Srbijom i svetom, poput energetike, povezanosti na Balkanu, strategije za finansiranje ekonomskog razvoja, budućnosti maloprodaje, inflacije, energetske efikasnosti i digitalizacije, održava nastavlja se i sutra u hotelu Metropol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari