Berbok: Ako Srbija želi članstvo, ključno je da podrži spoljnu politiku EU, a time i sankcije 1Foto: EPA-EFE/ Andreas Gora POOL

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je da rat u Ukrajini ima za cilj i podelu Evrope, i da je važno da Evropsku uniju podrže zemlje koje su na putu ka članstvu. Posebno je poručila da bi Srbija trebalo da podrži spoljnu politiku Brisela, a time i sankcije Rusiji.

Analena Berbok je, u izjavi novinarima nakon sednice šefova diplomatija EU u Luksemburgu, prenela da je razgovarano o tome da je u ovom trenutku posebno važno podržati ne samo Ukrajinu, već i sve druge zemlje koje vide svoju budućnost u EU, posebno Zapadni Balkan.

„Ključno je da ne razočaramo zemlje koje vide svoju budućnost u EU i ispunimo naše obećanje o članstvu. To važi pre svega za Zapadni Balkan, posebno za Severnu Makedoniju i Albaniju. Naša je odgovornost da u ovoj polovini godine otvorimo pristupne pregovore sa tim zemljama“, poručila je Berbokova.

Berbekova je navela i da je imala bilateralni razgovor sa bugarskom koleginicom i da su se saglasile da je najvažnije da u ovoj situaciji započne pristupni proces za Skoplje i Tiranu.

Izrazila je nadu da će Bugarska brzo rešiti sva pitanja koja su s tim u vezi otvorena, piše RTS.

Dodala je da isto važi za ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje su ovih dana i nedelja pokazale jasno da svoju budućnost vide u EU, a od kojih je većina podržala sankcije EU.

Srbiji je poručila da ako želi da postane članica Unije treba da podrži spoljnu politiku EU.

„Srbiji bih poručila, ako želite postati članica, čemu težite, ključno je u ovom trenucima podržati spoljnu politiku EU, i tako i sankcije“, zaključila je šefica nemačke diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.