Berbok nakon sastanka sa Kurtijem: Kosovo je uradilo svoje, sada EU treba da uradi svoj deo o liberalizaciji viza 1Foto: Twitter/albinkurti

Ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok, večeras je izjavila u Prištini da je Kosovo uradilo svoj posao u pogledu liberalizacije viznog režima i da sada Evropska unija mora da uradi svoj posao.

„Što se tiče liberalizacije viznog režima, Kosovo je u tom pogledu uradilo svoj posao, sada EU mora da radi svoj posao. Razgovarali smo i o reformama koje je pokrenula Vlada, borbi protiv korupcije, na ovaj način imate našu punu podršku“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Ona je i ovom prilikom ponovo potvrdila podršku Nemačke Kosovu i poručila da će Zapadni Balkan biti stavljen na listu prioriteta.

„Dogovorili smo se da Zapadni Balkan stavimo na našu listu prioriteta. Mi smo u novoj Saveznoj vladi (Nemačke) prvi put odlučili da uvedemo mesto specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Nemačka je najveći investitor i donator na Kosovu, mi želimo da dalje proširimo ove odnose“, kazala je Berbok.

Zahvalila je Vladi Kosova što je uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

„Zahvaljujem Vladi Kosova što se solidarno pridružila merama međunarodne zajednice, što je pokazalo da Kosovo pripada Evropi. Mi smo i ostaćemo vaš partner“, istakla je nemačka miistarka.

Zahvaljujući šefici nemačke diplomatije, premijer Kosova je istakao značajan doprinos koji je Nemačka dala razvoju Kosova.

„U Nemačkoj živi preko pola miliona naših sunarodnika. Zahvalio sam ministarki za posetu u teškom trenutku, razgovarali smo o političkoj situaciji i izazovima. Uveravao sam ministarku da je Kosovo stabilan partner Nemačke i Evropske unije“, naglasio je Kurti.

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, danas je od ministarke spoljnih poslova Nemačke, Analene Berbok, tražila podršku njene zemlje za prijem Kosova u Savet Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari