Beširi: Srbija je dobrom i sigurnom putu da postane "jedna Turska" 1Foto FoNet Aleksandar Mijailović

Evropska unija je ekonomski gigant, ali politički patuljak u procesu dijaloga Beograda i Prištine, jer nije uspela da natera dve strane da primene potpisane sporazume i zato su se Sjedinjene Države vratile u region, izjavio je FoNetu direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi, povodo posete američkog zvaničnika Dereka Šolea.

Sjedinjene Američke Države su shvatile da EU, očigledno, to sama ne može. Koliko smo razmeli, Šole u Prištinu i Beograd donosi poruku – da se formira Zajednica srpskih opština, rekao je Beširi u serijaju razgovora Agreman o spoljnoj politici.

On predviđa da će tu biti „užasno velikih pritisaka“ na Prištinu, ali da se ne zna šta će se od Beograda očekivati zauzvrat.

Pored Šolea, kako je najavio, očekuje se i dolazak izaslanika Francuske, Nemačke i EU, što podseća na šatl diplomatiju devedesetih godina.

Bojim se da će otići praznih ruku, da neće biti preterano zadovoljni i srećni tim dolaskom u region, rekao je Beširi.

On smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić 10 godina „uspešno dezavuiše EU i zapadne partnere da će primeniti reforme koje zemlju približavaju Uniji“.

Ukoliko ne dođe nekih konkretnih aktivnosti, Beširi procenjuje da bi Vučić to mogao da „proda“ kao pobedu, a za uzvrat da Kosovo možda dobije mesto u UN.

On je najavio i sastanak predstavnika civilnog sektora sa Šoleom, na kojem će jasno reći američkom diplomati da predsednik Srbije, šta god da obećava, to neće sprovesti.

Ta propagandna mašinerija, koja postoji duboko u vladajućoj eliti, ne priprema građanstvo za bilo kakav istorijski, sudbonosni dogovor Beograda i Prištine, poručio je Beširi.

On bi voleo da greši, da predsednik zaista želi da modernizuje Srbije, da je približi evroatlantskim integracijama, ali ono što se čini proteklih 10 godina govori suprotno, da je status kvo nešto što ćemo najverovatnije još dosta dugo gledati.

Beširi je uveren da Kosovo neće dobiti status kandidata za članstvo u EU zato što ne ispunjava uslove, a ne zato što Srbija lobira protiv toga.

Od 27 članica EU, pet ne priznaje Kosovo, podsetio je on i ukazao da bi bio veliki pritisak na Srbiju kada bi te članice Unije promenile stav.

Kada su u pitanju Rumunija, Grčka i Slovačka, rekao je Beširi, postoje indicije proteklih meseci da bi možda moglo doći do zaokreta, ali Španija i Kipar su vrlo stroge u svom stavu i neće ga menjati.

Beširi je ocenio i da Beograd nema kredibilitet u međunarodnoj zajednici, osim u Mađarskoj, kao i da lobira protiv statusa kandidata za Kosovo zbog činjenice da nije uveo sankcije Rusiji.

Za koji dan biće godinu dana od ruske agresije na Ukrajini, podseća on, a Srbija i dalje ima ambivalentan odnos prema Moskvi i dosta antagonizujući sa Briselom i Vašingtonom.

Srbija će imati sve više neprijatelja u EU, koji će postavljati pitanje – da li ste sa nama kao zemlja kandidat za članstvo ili protiv nas ako radite protiv interesa EU, smatra Beširi, koji dodaje da Srbija godišnje dobija 200 miliona evra iz budžeta EU.

Kako trenutno stvari stoje, upozorava Beširi, Srbija je dobrom i sigurnom putu da postane „jedna Turska“.

Ako bi donela pametne spoljnopolitičke odluke, oslobodila medije, garantovala ljudska, manjinska prava i primenu zakona, on prognozira i da bi joj se moglo progledati kroz prste u ovom ključnom istorijskom trenutku.

Bojim se da politička elita ne vidi da smo u istom trenutku kao krajem 80-ih i pada Berlinskog zida i da ćemo opet propustiti priliku da postanemo članica EU, zaključio je Beširi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari