Neće biti "izvlačenja ušiju" ali će poruke biti jasne: Šta očekivati od posete savetnika državnog sekretara SAD Beogradu? 1foto: Stejt department, zvanična fotografija

Prva diplomatska poseta Beogradu Dereka Šolea, višeg savetnika Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država, biće jedna od najvažnijih u proteklih par meseci, jer ukazuje da se saradnja Srbije i SAD podiže na viši novo, a posle nje bi i Beogradu i Prištini, ali i posrednicima u razgovorima dve strane, stvari oko budućnosti dijaloga trebalo da budu jasnije, kažu izvori Danasa u diplomatskim krugovima.

Šolea u Beogradu na radnom ručku očekuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz delegaciju Srbije.

Naši sagovornici ukazuju da je Šole savetnik državnog sekretara Entonija Blinkena, i da ih ne bi čudilo da se možda ugovori i sastanak Blinken – Vučić u dogledno vreme ili poseta Blinkena Beogradu.

Deo naših sagovornika iz diplomatskih krugova u Srbiji, navodi da Šole neće nikom „izvlačiti uši“ ili pretiti, jer se za pritiske koriste niži nivoi, te da „njegov viši nivo“ donosi i dobre vesti. Ali poruke Šolea će biti jasne, kažu oni.

Prema njihovom sudu, teme će biti Kosovo, odnosi sa Rusijom u kontekstu rata u Ukrajini i regionalna inicijativa Otvoreni Balkan. U tom kontekstu, razgovor bi mogao da se vodi i o investicijama kroz Američki fond za razvoj oformljenog za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, procenjuju naši sagovornici.

Kad je reč o odnosima sa Rusijom, što je u ovom trenutku, za SAD najveća tema, poseban akcenat bi mogao da bude stavljen na to da Srbija u međunarodnim institucijama ne podržava Rusiju, a biće ponovljena verovatno i potreba usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kažu naši sagovornici. Tema će biti i bezbednosna situacija u regionu, pa će predsedniku Srbije biti stavljeno do znanja da je za SAD bezbednost u regionu prioritet.

Dok drugi deo naših izvora sa Kosova pak smatra da će Šole biti ošriji i jasno premijeru Kurtiju, sa kojim se video dan pred dolazak u Beograd, reći da dijalog treba vratiti u normalni kolosek posle svega što se desilo na Kosovu proteklih meseci, pogotovo krajem 2022. i početkom 2023. kao i da će mu ukazati da što pre treba normalizovati političku situaciju na severu Kosova i sprovesti postignute dogovore u Briselu, dok će Vučiću biti ponovljen stav da je Srbiji ulazna karta za EU sporazum s Kosovom a potom i priznanje.

U Prištini se, prema našim saznanjima, očekuju i sugestija Kurtiju u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, što bi trebalo da otkoči razgovore sa Beogradom.

Zvanično, Stejt department je uoči dolaska Šolea u region, naveo u saopštenju da će on sa rukovodstvom Vlade Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom“, piše u saopštenju.

Izvori Danasa ponavljaju da se dijalogom Beograda i Prištine bavi EU i da će SAD pomoći, ali da je njen pristup nešto drugačiji od Nemačke, koja insistira na dogovoru, dok je Amerika za mekši pristup i ima takozvano „strateško strpljenje“ za Vučića koji je u ovoj fazi „razumniji“ igrač, dok se za Kurtija procenjuje da je krut i ne vodi stabilizaciji situacije i rešenju.

Očekuje se, kako kažu, da će Šole Vučiću, ali i Kurtiju, preneti očekivanja i u vezi sa dijalogom, te da u tom konetakstu treba postići saglasnost dve strane oko nastavka, načina i sadržine budućih razgovora.

Vučić je, podsetimo, u više navrata naglašavao da je polazna osnova Srbije za bilo koji dijalog ta da nema razgovora o drugim pitanjima vezanim za Kosovo dok se ne uđe u formiranje ZSO. Koliko i da li će Vučić, zaista na tome insistirati javnost ne može sa sigurnošću da zna, kao što će se, verovatno i ceo sadržaj razgovora Šolea i Vučića javnosti dozirati.

Može se pretpostaviti da Vučić nema veliki manevarski prostor da direktne razgovore s Kurtijem, dugo izbegava ili čak odbije, te da bi šatl diplomatija predstavnika SAD i EU, odnosno njihovih specijalnih izaslanika, trebalo da bude most za dve strane i njihove ponude. Zato je, kažu naši sagovornici, ovaj sastanak važan jer bi trebao da bude temelj za dalji razvoj situacije.

Nakon ove diplomatske posete, Vučića očekuju sastanci sa, kako je rekao „velikom četvorkom“ koja dolazi oko 20. januara, a u kojpj su specijalni izaslanici Nemačke i Francuske Jens Pletner i Emanuel Bono, kao i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar. U međuvremenu, Lajčak je razgovarao sa Eskobarom i komesarom EU proširenje Oliverom Varheljijem.

Uoči dolaska u Beograd, Šole je bio u Prištini, Skoplju, a u region je došao posle posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 8. do 10. januara.

Premijerka bez očekivanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu da, pred posetu Šolea Beogradu, nema ni dobra ni loša očekivanja, već samo da SAD ispune obećanje o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. „Nemam nikakva očekivanja, ni dobra ni loša. Jedino što mislim da je važno i na stolu je obećanje Sjedinjenih Američkih Država da će u januaru krenuti formiranje Zajedinice srpskih opština. To bi bilo jako dobro, to bi bila primena Briselskog sporazuma, rekla je Brnabić za TV Pink“, rekla je premijerka za TV Pink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari