Da li su predstavnici EU, SAD, Nemačke i Francuske koji posle praznika stižu u Beograd – kolektivni Božić Bata za Vučića? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predstavnici EU, SAD, Nemačke i Francuske svakako nisu kolektivni Božić Bata. Ako i imaju „poklon“ biće to neki gorki napitak i za Beograd i za Prištinu – kaže za Danas Radomir Dikić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, komentarišući najavu dolaska u Beograd najrelevatniji predstavnika Zapada za rešavanje kosovoskog problema.

Šalu na stranu, dodaje, sada je jasno da počinje najavljivano ubrzanje, odnosno veći pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Aljbina Kurtija, da počnu ozbiljno da pregovaraju.

Podsetimo, kako pišu Novosti, predstavnici EU, SAD, Francuske i Nemačke trebalo bi nakon božićnih praznika da posete Beograd, kako bi ubrzali rešavanje kosovskog pitanja.

Beograd bi, kako piše taj list, prvo trebalo da posete specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lakčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, zajedno sa izaslanicima francuskog i nemačkog predsednika, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, dok su nakon toga moguće posete i drugih zvaničnika.

Novosti navode, pozivajući se na svoje izvore, da je cilj tih poseta da se srpski državni vrh ubedi da pokrene političke pregovore sa Prištinom, koji bi bili zasnovani na francusko-nemačkom predlogu, odnosno predlogu Evropske unije za pitanje Kosova.

Da li su predstavnici EU, SAD, Nemačke i Francuske koji posle praznika stižu u Beograd – kolektivni Božić Bata za Vučića? 2
Foto: YouTube/Insajder Video/Printscreen

– Polazna osnova je jasna to je nemacko- francuski plan. Svakako će se uzimati u obzir i neki elementi iz do sada potpisanih dokumenata i sporazuma, ali će, čini mi se, i oni biti podložni reviziji – kaže naš sagovornik.

Kako ističe, rokovi i datumi nisu prioritet.

– Za Zapad je bitno da se prekine sa „vrdanjem“ i Srbije i Kosova. Uz opasnost da ove reči zvuče nedovoljno diplomatski i analitičko- komentatorski, mislim da počinje finale cele kosovske sage a ako neko misli da iz tog finala može da izađe kao apsolutni pobednik grdno se vara – smatra Dikić.

Naš sagovornik napominje da, ukoliko Srbija, odnosno Vučić i dalje bude „žonglirao“ sa sudbinom Srba sa Kosova, svaka sledeća ponuda međunarodne zajednice biće gora po Srbe sa Kosova. To nas je bar istorija ratova na tlu bivše Jugoslavije naučila – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari