Hil: Važno je iskoristiti zalet ka političkom rešenju za Kosovo, napori u tom pravcu posle praznika 1Foto: Grad Niš

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je večeras da je važno da se posle januarskih praznika iskoristi zalet ka političkom rešenju za Kosovo.

Hil je za Euronews Srbija rekao da misli da će se tada videti napori u tom pravcu i kako je ocenio, mnogo aktivnosti sa ciljem da se preduzmu potrebni politički koraci u procesu dijaloga, „kako bi se pokrenuo napred“.

„Videćemo i napore sa evropske strane i sa naše da se pokuša da se nešto učini“, kazao je on.

Ocenio je da će zavisiti „i od veštine posrednika, ali i od samih pregovarača“ odnosno, kako je kazao, učesnika u pregovorima da samo razmisle šta ova kriza donosi“.

„Pa zar misle da će ako budu imali krizu dovesti investitora, obično investitori nisu zainteresovani da dođu u zemlje koje su stalno u krizama“, rekao je Hil.

On je, upitan da li je zabrinut zbog trenutne situacije na Kosovu, odgovorio da „stalno brine, a da je deo onoga za šta brine i situacija na Kosovu“.

„Ono što želimo da vidimo je politički put da se sve smiri, da se pretvori u jednu normalnu situaciju“, rekao je Hil.

Prema njegovim rečima, to su veliki izazovi, a u međuvremenu imamo krizu.

„Problem kada imate krizu je što je sve teže predvideti. Može vam se destiti da na kraju dođe do veoma neočekivanih događaja, a to je obično loše za krizu, tako da sam zaista zabrinut“, rekao je Hil.

On je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će barikade na severu biti uklonjene, ocenio kao pozitivan signal.

Dodao je i da razume veliki nivo frustracija u srpskoj zajednici na Kosovu, te da misli da je sve ovo sa barikadama „upravo posledica tih frustracija“.

„Ali, dolazimo do tačke kada oni koji su ih podigli sada treba da ih sklone. Treba da se razgovara sa ljudima i to je ono što se upravo dešava“, rekao je Hil.

Dodao da je uvek „osećao da je najstabilnije i najbolje rešenje da barikade uklone ljudi koji su ih stavili“.

„I, to je ono što se na kraju i dogodilo. Tako da mislim da smo u tom pogledu veoma srećni što se one uklanjaju“, rekao je Hil.

Upitan kakva je sudbina francusko-nemačkog predloga, on je odgovorio da misli da će biti još razgovora na tu temu.

„Mislim da ćemo videti još razgovora na tu temu i između Francuske, Nemačke, Srbije… i Priština će biti deo toga, tako da moramo da vidimo šta se može učiniti“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, SAD će nastaviti da podržavaju napore EU.

„Mi podržavamo napore EU da se nađe rešenje za te stvari, napore da se nađe zajednički jezik, da se stvari smire i nastavićemo da dajemo tu podršku“, rekao je Hil.

Prema njegovim rečima, sve je to jako komplikovano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari