Derek Šole u Srbiji 12. januara: Na Kosovu razgovori o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje 1foto: Stejt department, zvanična fotografija

Viši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole boraviće u Srbiji 12. januara, saopštio je Stejt department.

Kako se dodaje u saopštenju, Šole će do danas pa do 13. januara obići Ujedinjene Arapske Emirate, Severnu Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Stejt department navodi da će Šole u Srbiji sa rukovodstvom Vlade Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u Dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom“, piše u saopštenju.

Pre Srbije Šole će 11. januara boraviti u Severnoj Makedoniji gde će se sastati sa vladinim liderima radi razgovora o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije.

Zatim će nastaviti put na Kosovo u Prištinu, kako bi se sastao sa vladinim zvaničnicima, drugim političkim liderima i civilnim društvom i razgovarao o naporima SAD da pomognu u unapređenju kosovskih evroatlantskih integracija, uključujući i dijalog uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje.

Iz Stejt departmenta navode da Šoleov boravak u regionu ima za cilj da podvuče trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu na Zapadnom Balkanu.

Pre poset regionu, Šole napre boravi od 8. do 10. januara u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari