Ko je zvaničnik SAD Derek Šole koji je u telefonskom razgovoru sa Kurtijem tražio odlaganje odluke o tablicama 1foto: Stejt department, zvanična fotografija

Američki zvaničnik Derek Šole koji je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija u telefonskom razgovoru, kako su preneli mediji, tražio odlaganje odluke o kažnjavanju vlasnika auta sa srpskim tablicama, je savetnik u Stejt departmentu SAD za posebne diplomatske zadatke, ranije glavni pisac govora Ričarda Holbruka.

Prema zvaničnoj biografiji od januara 2021. je na službi u rangu podsekretara kao viši politički savetnik državnog sekretara za širok spektar pitanja.

Derek Šole je, kako se navodi, i ranije bio na pozicijama u Stejt departmentu, Beloj kući i Ministarstvu odbrane. Od 2012-2015, bio je pomoćnik američkog sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost, gde je rukovodio odbrambenom politikom SAD prema Evropi, Bliskom istoku, Africi i zapadnoj hemisferi.

Pre nego što se pridružio Pentagonu, Šole je radio u Beloj kući kao specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za strateško planiranje u osoblju Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC).

Od 2009. do 2011. bio je glavni zamenik direktora Štaba za planiranje politike Stejt departmenta. Služio je u prelaznom timu Bajden-Haris Stejt departmenta 2020, kao i u prelaznom timu Obama-Bajden NSC 2008.

Tokom Klintonove administracije, Šole je bio glavni pisac govora ambasadora u UN Ričarda Holbruka i kao specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota.

Ranije u svojoj karijeri pomagao je bivšim državnim sekretarima Džejmsu A. Bejkeru III i Vorenu Kristoferu, kao i Holbruku i Talbotu, u istraživanju i pisanju njihovih memoara.

Njegov prvi zadatak u Stejt departmentu bio je kao pripravnik u osoblju za planiranje politike 1992. godine, navodi se u biografiji.

Izvan vlade, Derek Šole je bio na raznim pozicijama u vodećim istraživačkim institucijama. Od 2016-2020 bio je izvršni potpredsednik i viši savetnik za bezbednosnu i odbrambenu politiku u Nemačkom Maršal fondu Sjedinjenih Država (GMF), i kao gostujući saradnik Peri Vorld Hauz Univerziteta u Pensilvaniji.

Takođe je bio saradnik u Centru za novu američku bezbednost, Centru za strateške i međunarodne studije, Brukings institutu, Kisindžerovom centru za globalne poslove u Džons Hopkinsu/SAIS i Američkoj akademiji u Berlinu.

Autor je, koautor ili kourednik osam knjiga o američkoj spoljnoj politici i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući medalju Ministarstva odbrane SAD za istaknutu javnu službu, medalju američkog sekretara za odbranu za izvanrednu javnu službu, i Superior Honor Avard Stejt departmenta. Diplomirao je na Kornelu, odrastao je u Linkolnu, Nebraska.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari