Besmislice i izgovori: Sagovornici Danasa o odlaganju formiranja vlade zbog terorističkog napada u Moskvi, ukidanja dinara na KiM, pritisaka oko Saveta Evrope 1Foto Vladimir Vasić/ATAImages

Pritisci su uvek nikad veći od najvećih najavljenih pre samo mesec dana, a sa njima će se valjda tehnička vlada bolje nositi nego ona u punom mandatu. Po Vučevićevom objašnjenju država će se bolje nositi sa problemiima, uključujući i posledice terorističkog napada u Moskvi!? Takvi događaji upravo treba da budu podsticaj za brže formiranje Vlade, a ne za odugovlačenje. Postoji samo jedan prihvatljiv odgovor i na desetine izgovora zašto bi trebalo da se odloži formiranje vlade. Jedini odgovor jeste osporavanje legalnosti i legitimnosti izbora.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući izjavu tehničkog ministra odbrane i lidera SNS Miloša Vučevića da je formiranje vlade odložio teroristički napad u Moskvi, bezbednost, ukidanje dinara na KiM, proces prijema Kosova u Savet Evrope.

Vučević je gostujući na RTS istakao da zbog terorističkog napada u Moskvi, pitanja bezbednosti, ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji i daljih pritisaka, odnosno procesa prijema tzv. Kosova u Savet Evrope, nisu imali uslove da se bave formiranjem nove vlade.

„Verujem da ćemo u narednih sedam, 10, 15 dana videti jasne konture buduće vlade i da ćemo o tome obavestiti javnost. Nismo zakasnili, zato i postoje zakonski rokovi od 90 dana za formiranje vlade. Niti je to presedan, niti je to nešto neobično u političkom životu, ne Srbije nego u Evropi i čitavom svetu. Znači, nigde nismo zakasnili, vlada obavlja svoje redovne zadatke“, rekao je Vučević.

Zoran Lutovac, predsednik DS, za Danas kaže da postoji samo jedan prihvatljiv odgovor i na desetine izgovora zašto bi trebalo da se odloži formiranje vlade.

– Jedini pravi odgovor jeste osporavanje legalnosti i legitimnosti izbora na osnovu kojih bi vlada trebalo da se formira. Sve ostalo su izgovori – kazao je on.

Dok Biljana Đorđević, poslanica Zeleno-levog fronta, ukazuje na to da ma šta da se koristi kao izgovor, ovoj vlasti nije strano da odugovlači sa formiranjem Vlade i da time de facto suspenduje parlament.

Pritisci su uvek nikad veći od najvećih najavljenih pre samo mesec dana, a sa njima će se valjda, to nam neuverljivo poručuje Vučević, tehnička vlada bolje nositi nego ona u punom mandatu. Bilo bi bolje kada bi Vučević pogledao i u sopstveno dvorište i krize unutar našeg društva odnosno posvetio se osećaju nebezbednosti kod naših građana – ukazuje ona za Danas.

A Zdravko Ponoš, lider Srbija centra, konstatuje da te stvari nemaju uzročno posledične veze.

– Ali Vučević je samo dobošar, telal, čovek prenosi ono što mu je rečeno pokazujući zavidno strpljanje dok se nada premijerskoj funkciji i radostan što je Marko Đurić vraćen na neko vreme u Vašington na doradu. Po tom objašnjenju država će se bolje nositi sa problemiima, uključujući i posledice terorističkog napada u Moskvi!? Ako Ana Brnabić bude i predsednica Skupštine i predsednica Vlade, makar u tehničkom mandatu. Sva sreća da je to Ana, zamislimo da je neko ko nije toliko sposoban. Posebno je zanimljivo njegovo objašnjenje oko ulaska Kosova u Savet Evrope. Najpre kaže da je skandalozno da se u članstvo SE prima entitet koji nije država. A onda u nastavku kaže kako je Kosovo ispunilo samo jedan od tri uslova za ulazak. Znači li to da ipak nije problem što Kosovo nije država nego što Kurti ponovo ne ispunjava obećanje, a Vučić sve što se od njega traži, ko bela lala – kaže Ponoš za Danas.

I pojašanjava da se radi o tome da je Vučić prihvatio obavezu da se Srbija neće protiviti ulasku Kosova u nijednu međunarodnu organizaciju.
– Sad još samo da dramskim zapletom reši da narodu skrene pažnju od svoje odgovornosti – navodi Ponoš.

Za Pavla Grbovića, lidera PSG, to su potpune besmislice.

– Takvi događaji upravo treba da budu podsticaj za brže formiranje Vlade, a ne za odugovlačenje i ostavljanje rukovodstva u tehničkom mandatu. To je neodgovorno, ali to je i opasno jer se na mala vrata unosi diktatura – zaključuje Grbović za Danas.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao je formiranje vlade do 15. marta, zatim je taj termin pomeren za kraj marta, a sada je jasno da će se ući i u april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari