Besnik Bisljimi: Evropska unija da ne "bere trešnju" 1foto: Tviter, Besnik Bisljimi

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, na danas održanoj konferenciji sa  češkim ministrom Martinom Dvoržakom, odgovorio je Evropskoj uniji da bi trebalo da insistiraju na tome da se odluke Ustavnog suda sprovode u svim slučajevima, a ne da „beru trešnju“, prenosi prištinska Koha.

Evropska unija i Nemačka su nedavno uputile kritike Vladi zbog pritiska na pravosuđe, ističući da odluke Ustava moraju biti izvršne, uključujući i odluku od 19. maja 2015. godine u slučaju Manastira Visoki Dečano.

Bisljimi je dodao da „isti prijatelji“ kažu da ne treba primenjivati član 11. Ustava, koji kaže da na Kosovu cirkuliše samo jedna valuta. Centralna banka Kosova odlučila je da evro bude jedina valuta na Kosovu, što je izazvalo međunarodne kritike zbog gašenja dinara.

„Ustav se mora ili sprovoditi u celini ili se ne sprovodi. U jednoj odluci postoji insistiranje EU da se u potpunosti primeni Ustav, kao što je slučaj sa manastirom Dečani, a u slučaju člana 11 koji kaže da je samo jedna valuta u opticaju na Kosovu, isti prijatelji kažu da se ovo ne primenjuje . Ustav je ili svetinja i mora se sprovoditi, ili mi „beremo trešnju“. Ako je potrebno „ubrati trešnju”, mi to radimo, ali ako se sprovede, insistirajte da se to sprovede u svim slučajevima”, rekao je on na konferenciji za medije u sredu.

Povodom „izuzimanja“ dinara od 1. februara na Kosovu, portparol američke ambasade u Prištini je za Radio Slobodna Evropa rekao je da bi Vlada Kosova trebalo da se konsultuje sa zajednicama pogođenim ovom odlukom, da se pozabavi izraženom zabrinutošću međunarodne zajednice, i da se obezbedi vreme za sprovođenje odluke, da se ublaži uticaj koji ona može imati na stanovnike za koje se primenjuje.

„Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na srpsku zajednicu na Kosovu. Prema zakonima Kosova, kao i na osnovu obaveza koje je Kosovo preuzelo Ahtisarijevim planom, Srbija ima pravo da šalje finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu“, navodi se u njihovom reagovanju.

Prema rečima zamenika premijera, svaka njegova izjava o pravosudnom sistemu potvrda je nemešanja u pravosuđe. On je rekao i da je jasno da su kosovski sudovi nezavisni od Vlade, napomenuvši da bi voleo da sudije odlučuju bez uplitanja spolja, bilo unutar ili van Kosova. Rekao je i da odluke sudija kritikuje onda kada one nisu nezavisne.

Bisljimi je ponovio stav kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je u ponedeljak u Skoplju rekao da treba razdvojiti proces dijaloga s Beogradom i evriointegracija Kosova.

On je rekao i da je važno da EU ukine mere koje je nametnula Kosovu.

„Podelili smo mnoge prekretnice i uspehe sa češkom vladom. Premijer Kurti je 15. decembra 2022. u Pragu predstavio aplikaciju Kosova za članstvo u EU. Naš rad sa Češkom je doneo rezultate. Zahvaljujući ovoj odličnoj saradnji, podigli smo saradnju na nivo ambasadora sa punim pravom. Razgovarali smo i o aktuelnim merama protiv Kosova. Naš stav je da mere treba ukloniti, ali je najvažnije da se proces dijaloga odvoji od procesa EU integracija”, rekao je Bisljimi.

Ministar Dvoržak je rekao da je proces integracije Kosova u EU usko povezan sa dijalogom Kosovo-Srbija.

Dvoržak je rekao da je Kosovo pod pritiskom da pokaže pozitivnost i konstruktivnost u dijalogu sa Srbijom.

„Izraz prijateljstva uključuje otvorenost i poštenje. Dalje integracije Kosova u EU usko su vezane za dijalog sa Beogradom“, rekao je Dvoržak.
On je dodao da je Češka spremna da na ovaj način pomogne Kosovu iu članstvu u drugim međunarodnim organizacijama.
„Ne volim to da kažem otvoreno, ali moram da kažem da je Kosovo pod pritiskom da pokaže pozitivan i konstruktivan stav u dijalogu sa Srbijom“, rekao je Dvoržak.
Povodom članstva Kosova u Savetu Evrope, Dvoržak je rekao da veruje da je članstvo moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari