Bez datuma za Kosovo: Završena diskusija o zahtevu Prištine za prijem u Savet Evrope 1Foto: B. Cvejić

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju bez zaključka o preciznom datumu stavljanja na agendu Saveta o ponovnoj raspravi, izjavila je danas za Radio-televiziju Srbije šefica misije Srbije pri Saveru Evrope Aleksandra Đurović.

Kako je rekla, ishod sastanka je da još nije doneta odluka o počinjanju procedure i da će se tom pitanju vratiti na nekom od narednih sastanaka.

„Današnji sastanak je završen tako što tačka o odluci o počinjanju procedure za članstvo nije bila na dnevnom redu, ali je održana diskusija na tu temu i sve zemlje članice su imale priliku da iznesu svoje stavove o tome“, kazala je Đurović.

Ona je rekla da je značajan broj zemalja podržao poziciju Srbije, a istakla je Španiju, Slovačku, Azerbejdžan, Moldaviju i Gruziju, ali postoji i grupa zemalja koje smatraju da bez posebnih uslova treba pokrenuti proceduru učlanjenja Kosova, ignorišući međunarodno pravo i Rezoluciju 1244.

Postoji i treća grupa zemalja, koje generalno podržavaju njihovu aplikaciju za članstvo, ali izražavaju zabrinutost zbog trenutka u kojem je ona podneta, jer bi procesuiranje zahteva Kosova dovelo do podele u Komitetu ministara“, rekla je Đurović.

Ona smatra da se ta tačka neće ponovo razmatrati pre 19. oktobra, kada se očekuje izveštaj o poštovanju ljudskih prava na teritoriji Kosova i Metohije, koji treba da predstavi komesar za ljudska prava Saveta Evrope.

„Mislim da do tada neće biti pokušaja da se to pitanje ponovo stavi na dnevni reda, ali na nekim sastancima nakon toga sigurno ćemo ponovo biti u situaciji da to sprečavamo intenzivnom diplomatskom aktivnošću“, kazala je Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari