Bez detalja sastanka Nikolića i šefice Euleksa 1Foto:Fonet / Aleksandar Levajković

Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije saopštila je danas da, uprkos pokušaju da usaglasi saopštenje sa Misijom EULEKS, nije u prilici da upozna javnost sa detaljima sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa šeficom Misije EULEKS Aleksandrom Papadopulo.

Predsednik Srbije i šefica EULEKS razgovarali su više od sat vremena, međutim, osoblje Misije „na krajnje drzak i neprimeren način nije dopustilo da stavovi njihove šefice budu objavljeni u javnosti“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Kabinet predsednika Republike nikada nije skrivao aktivnosti predsednika i njegove političke stavove od medija i građana Srbije i neće to da radi ni u bućnosti. „Usled svega navedenog, možemo saopštiti samo ono što je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao na tom sastanku, a što se tiče izjave Aleksandre Papadopulo, upućujemo vas da se obratite Misiji EULEKS u južnoj srpskoj pokrajini“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao značaj Misije EULEKS i njihov doprinos na očuvanju vladavine prava na Kosovu i Metohiji. Politika nepriznavanja jednostrano proglašene  nezavisnosti Kosova nas usporava na putu evropskih integracija i mi sa time moramo da živimo. Uprkos tome, nastavićemo da razgovaramo sa Albancima, rekao je Nikolić.

Međutim, „ukoliko budu dospeli tako daleko i dobiju mandat da čuvaju srpsko nasleđe u  UNESKO, mi nećemo imati motiv da nastavimo razgovore u Briselu“, podvukao je on. Nikolić je izjavio i da su mu potpuno jasna ograničenja koja ta Misija ima na Kosovu, međutim „očigledno je da ima mandat da od tzv. ‘Kosova’ pravi uređenu državu“.

„Pitanje ostanka i opstanka srpskog naroda nije samo pitanje ljudskih prava, onaj ko se o to  pitanje ogreši čini zločin. Način na koji je 1999. godine Kosovo oteto od Srbije je sramota za velike sile za sva vremena“, zaključio je predsednik Srbije. On je posebno postavio pitanje pravičnog suđenja i premeštanja onih koji su nepravedno osuđeni u zatvore u kojima ne postoje garancije da će Srbi imati civilizovan tretman. To se posebno odnosi na Olivera Ivanovića, naglasio je predsednik, navodi se u saopštenju dostavljenom iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari