Bez konačnih rezultata izbora u Vojvodini zbog grešaka u zapisnicima  1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Pokrajinska izborna komisija još uvek nije saopštila konačne rezultate izbora u Vojvodini za pokrajinski parlament iako je bila obavezna da to učini, a i sama je više puta najavljivala da će konačne rezultate saopštiti do 20 časova u četvrtak, 25. juna.

Odnosno, prema rokovniku za sprovođenje izbornih radnji, PIK je dužna da konačne rezultate izbora saopšti 96 sati po zatvaranju biračkih mesta.

Razlog za nesaopštavanje rezultata izbora su „logičko-računske greške, koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja“, konačno je večeras saopštila Pokrajinska izborna komisija, i naložila da se greške otklone. Na biračkim mestima na kojima rezultat glasanja nije bilo moguće utvrditi, Komisija je donela rešenje o ponavljanju glasanja na tim biračkim mestima, ne navodeći o kom broju mesta se radi. 

Tako, ni posle sto i više sati od održanih izbora, nije poznato koliko birača u pokrajini je glasalo i akkvi su rezultati. Takav cirkus još nije zabeležen ni na jednim izborima u proteklih 30 godina. Kakvi su to birački odbori koji u 21. veku ne mogu tačno da saberu cifre koje sabiraju učenici drugog razreda osnovne škole ili izračunaju procente glasova.

PIK je još u utorak saopštila preliminarne rezultate izbora za Skupštinu APV na osnovu 92 posto obrađenih biračkih mesta, a rezultate na preostalih osam procenata biračkih mesta su tumačili čitava dva dana. 

Prema preliminarnim rezultatima u Skupštinu Vojvodine ući će koalicija SNS sa 58,36 odsto glasova, SPS-JS 10,40, SRS 3,33, SVM 9,18, Vojvođanski front 4,85, POKS 3,98 i Metla sa 4,09 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari