Bez radikalizacije nema ispunjenja zahteva građana: Poruka sa protesta u Valjevu 1Foto: Kolubarske.rs

 

U okviru osmog protesta Valjevo protiv nasilja na Gradskom trgu organizovan je razgovor sa autorima kultne emisije Dobar, loš, zao, Nendom Kulačinom i Markom Vidojkovićem koji se građanima obratio preko video bima, piše Portal Kolubarske.rs.

Vidojković je rekao da je Srbija rasparana po svim šavovima i da ona treba da se krpi, šav po šav.

– Ali, Srbija ne može da se krpi tako što stižu naredbe iz centrale u Valjevo ili neki drugi grad. Valjevo nema centralu, centrala je Valjevo. Valjevski pokret otpora je dobar primer kako se treba boriti protiv ove vlasti, rekao je Vidojković i naglasio da ovo nisu protesti opozicije, već su protesti naroda.

Kulačin je poručio da je potrebna radikalizacija protesta jer je to jedini način da budu ispunjeni zahtevi građana.

– Ako ovi zahtevi građana upućeni vlasti ne budu ispunjeni do septembra, ja ne vidim razlog i način da mi 1. septembra pustimo našu decu u školu. Ja hoću da apelujem na opoziciju da kako zna i ume razgovara sa sindikatima da mi ne smemo da pustimo našu decu u školu, jer školska godina je prekinuta zbog toga što se nasilje u školama drastično uvećalo nakon ubistva u školi Ribnikar. Bez ovih smena, bez ukidanja rijaliti programa i Pinka nema školske godine. Ja kao otac gimnazijalca nisam siguran da ću svoje dete pustiti u školu 1. septembra ako se nešto ne promeni, kazao je Kulačin.

Bez radikalizacije nema ispunjenja zahteva građana: Poruka sa protesta u Valjevu 2
Foto: Kolubarske.rs

U razgovoru sa novinarima, pre zvaničnog početka protesta, Kulačin je rekao da je Valjevo za vreme Aleksandra Vučića postao grad heroja, jer ima dva izuzetna borca za slobodu i demokratiju kakve niko nema u Srbiji. A to su Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika, i Katarina Petrović, policajka, prenose Kolubarske.

On je rekao da će sa skupa u Valjevu njegova osnovna poruka biti da ne smemo zaboraviti na ono što se desilo početkom maja.

– Posebno želim da istaknem zašto su zahtevi na kojima građani već nekoliko meseci insistiraju u direktnoj vezi sa tim tragedijama i zašto bih se ja kao roditelj ispunjavanjem tih zahteva osećao sigurnije kada šaljem dete u školu. Izuzetno cenim i poštujem napore opozicije da ovi protesti prežive i jedan sam od onih koji bi voleli da na binama širom Srbije vidim političare kako govore. Znači nisam protiv toga da političari govore. Kada je bio organizovan protes „1 od 5 miliona”, Marko i ja smo govorili u više od 30 gradova, a ti protesti su nažalost završeni onako kako mnogi nisu hteli da se završe. Ovi protesti mi daju nadu da će biti drugačije jer je povod mnogo jeziviji nego bilo šta što smo imali do sada, i mislim da je ovoga puta snaga u narodu i da je sve u našim rukama, kazao je Kulačin.

On je poručio da mali čovek ima šansu da opstane jedino ako pobedi strah u sebi.

– Onoga trenutka kada kaže dosta, što sam ja uradio pre mnogo, mnogo godina, možemo se nadati promeni ovakvog sistema. Ovde niko neće doći sa strane i nama pomoći i čarobnim štapićem napraviti da Srbija postane demokratska, slobodna i uređena zemlja. Dakle, treba da pobedimo strah u sebi. Ako ovo što se desilo i posledice koje i dan danas osećamo, ako nas to ne probudi, ako nas to ne natera da se zapitamo za budućnost naše dece, ne naše budućnosti jer smo mi već pregurali veći deo života, plaši me da nam nema pomoći, zaključio je Nenad Kulačin.

Nakon razgovora na Gradskom trgu, kome je prisustvovalo nekoliko stotina građana, usledila je još jedna protestna šetnja centralnim gradskim ulicama, pišu Nezavisne novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari