Bez rasprave o smeni Gojkovićeve 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Iako je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije pre dve nedelje obećala da će što pre zakazati sednicu na kojoj bi trebalo da se raspravlja o inicijativi opozicije za njenom smenom , jer ne postoji niko ko to od nje više želi, o toj temiu neće biti reči ni na ovoj sednici parlamenta Srbije.

Parlamentarna većina odbila je i da se u dnevni red uvrste zahtevi opozicije za smenu predsednice parlamenta Maje Gojković. Za incijativu pokreta Dosta je bilo je glasala su samo 32 poslanika, dok su predlog Demokratske stranke podržala 28 poslanika.

Zahtev za smenu  Gojkovićeve u ime DS obrazložio je šef poslaničke grupe Goran Ćirić, a predsednica parlamenta je pre stavljanja na glasanje tog zahteva rekla: „Čekajte da vidimo koliku podršku u parlamentu imate, a ne na ulici. U parlamentu kao i u svim drugim državama sveta kojima težite“.

“Gojkovićeva uporno krši sva pravila, bez ikakvih posledica” , rekao je juče novinarima Saša Radulović, predsednik Pokreta Dosta je bilo ,a kao primer kršenja pravila naveo  je objedinjavanje velikog broja tačaka, koje međusobno nisu povezane, ali i to što taj pokret na 30 postavljenih pitanja upućenih njoj i Vladi Srbije od početka ovog saziva parlamenta nije dobio još ni jedan odgovor, iako je obaveza da to učine u roku od 15 dana od postavljanja pitanja.

Radulović je kazao da je nedopustivo i što stručnim saradnicima tog pokreta, kao i saradnicima drugih poslaničkih grupa nije dozvoljeno da udju u parlament, a da razloga za to od Sekretarijata Skupštine još nisu dobili.“Neprihvatljivo je da se na ovakav način krše sva pravila bez ikakvih posledica pa čak ni političkih“, rekao je Radulović, a na pitanje da li smatra da će sednica o smeni Gojkovićeve  biti ikada održana , obzirom na njeno obećanje , on je odgovorio da je jedino pritiskom javnosti može promeniti njeno bahato ponašanje .

„Ako ne bude pritiska javnosti, onda sva obećanja koja daje recimo i Maja Gojković biće ignorisana bez ikavih posledica“, naveo je Radulović,  zbog nezakazivanja sednice na kojoij bi se raspravljalo o poverenju predsednice skupštine negodovali su i poslanici Nove stranke Zoran Živković i Marinika Tepić.

Živković je rekao da postoji dovoljan broj potpisa za raspravu o smenjivanju Maje Gojković podsetivši da je na prethodnoj sednici i ona rekla da „jedva čeka“ da taj zahtev stavi na dnevni red.

“Postoji u poslovniku mogućnost da se to uradi. Gojkovićeva je pre dve nedelje rekla da jedva čeka da se to stavi na dnevni red. Neobično je da pored te jake želje koju je iskazala, to nemamo na dnevnom redu nego ona i dalje vodi parlament misleći da ima svu legitimnost za taj posao”, rekao je Živković novinarima u skupštini, pozivajući  Gojkovićevu da kaže i da li i dalje važe mere zabrane da građani prate sednicu sa balkona parlamenta.

Lider Nove  koji je tokom protesta „Protiv diktature“ pozivao studente da budu njegovi gosti u Skupštini, rekao je da građani i dalje ne mogu da dođu i s balkona prate rad.

„Ćutanje administracije traje jako dugo“, rekao je Živković podsetivši da odluku o zabrani ulaska gradjana u Skupštinu donela predsednica Gojković.

Podsetimo, predloženo je da na dnevnom redu ove sednice budu 43 tačke, među kojima su izmene i dopune Zakona o sudijama, potvrđivanje međunarodnih sporazuma i ugovora, Lista kandidata za izbor tužioca za ratne zločine, kao i za izbor tužioca u višim javnim tužilaštvima, osnovnim javnim tužilaštvima, odluke o izboru predsednika sudova i sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.
 
Poslanici Nove stranke (NS) zatražili su od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da u dnevni red današnje sednice uvrsti i zahtev opozicije da bude smenjena. Poslanici NS Zoran Živković i Marinika Tepić su u izjavama novinarima protestovali što ni danas, po odluci predsednice, građanima nije dozvoljen ulazak u Skupštinu da bi s balkona pratili sednicu. Živković je rekao da postoji dovoljan broj potpisa za raspravu o smenjivanju Maje Gojković podsetivši da je na prethodnoj sednici i ona rekla da „jedva čeka“ da taj zahtev stavi na dnevni red. Lider NS koji je tokom protesta „Protiv diktature“ pozivao studente da budu njegovi gosti u Skupštini, rekao je da građani i dalje ne mogu da dodju i s balkona prate rad.

„Ćutanje administracije traje jako dugo“, rekao je Živković podsetivši da odluku o zabrani ulaska građana u Skupštinu donela predsednica Gojković. Tepić je rekla da zbog te odluke nije mogla da razgovara s kandidatima za tužioca za ratne zločine, čiji je izbor na dnevnom redu današnje sednice. Ona je ocenila i da nijedan od dva predložena kandidata za tužioca za ratne zločine neće biti izabran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari