Bez Vučića nemoguće je staviti Dodika pod kontrolu: Dragan Popović o iznenadnoj poseti Šmita Beogradu 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Situacija u Bosni i Hercegovini se svakako bar delom promenila dolaskom Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika.

Očekivalo se da to bude znak da će Evropska unija ozbiljnije da posveti pažnju stabilnosti BiH i da će zauzeti oštriju politiku prema pokušajima da se ova država razbije. I iz njegovog poteza u vezi sa suspenzijom Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srbije vidi se da ne namerava da se odrekne svojih ovlašćenja i da će probati da vodi čvršću politiku pre svega prema Dodiku – kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

On je za naš list komentarisao najavljenu posetu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Kristijana Šmita Beogradu i večerašnji susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iznenadna poseta uslediće nakon što je juče Kristijan Šmit po prvi put od dolaska na dužnost upotrebio bonska ovlašćenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti entiteta Republika Srpska.

Bez Vučića nemoguće je staviti Dodika pod kontrolu: Dragan Popović o iznenadnoj poseti Šmita Beogradu 2
Dragan Popovic Foto: Medija centar

– Verujem da je poseta Beogradu u sklopu sprovođenja odlučnije politike. Bez podrške Srbije gotovo je nemoguće da se Milorad Dodik stavi pod kontrolu, tako da verujem da će napori i visokog predstavnika i međunarodne zajednice biti usmereni prema Aleksandru Vučiću – kaže Dragan Popović.

S druge strane, naš sagovornik ističe sumnju da je pozicija Evropske unije u Srbiji u tolikoj meri ojačala da bi se očekivala automatska saradnja od strane Vučića.

– Verujem da ćemo još neko vreme prisustvovati laviranju Vučića između pritisaka iz Brisela i Vašingtona i njegove podrške Miloradu Dodiku sa druge strane- zaključuje direktor Centra za praktičnu politiku. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari