Aleksandar Vučić položio zakletvu uz do sada neviđene mere obezbeđenja: Biću predsednik svih i predsednik za sve 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Uz do sada neviđene mere obezbeđenja, Aleksandar Vučić danas je položio zakletvu u parlamentu Srbije za drugi predsednički mandat i to pred starim skupštinskim sazivom i brojnim zvanicama.

Poručio je da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi u obavezama, a poslednji u privilegijama, da radi više, da ne traži više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju.

Kao i prilikom polaganja prve zakletve 2017, Vučić je naveo da će njegovi prioriteti biti mir, stabilnost nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad.

Rekao je da drugi mandat počinje u prelomnim vremenima i da ne postoji cilj koji je zahtevniji, ali i časniji, a to je da Srbija nastavi putem u budućnost, kakvu je odavno zaslužila.

„Preuzimam dužnost u vremenima u kojima je osnovna premisa u svetu postala da su drskost i bezobrazluk čin hrabrosti, a smirenost odraz straha.

Živimo u vremenima kada svi govore, a malo ko sluša ili čuje.

Glas razuma je sve tiši, a vizija čovečanstva udaljenija i maglovitija“, primetio je i dodao da je ceo svet željan istine i pravde, iste one koja je utkana u prve reči himne Srbije, i koja, kaže, još uvek stoji kao imperativ bez kojeg nema napretka dostojanstvenom čoveku i celom svetu.

U obraćanju koje je trajalo nešto kraće nego 2017, Vučić je rekao da se svet pred našim očima dramatično menja na dnevnom nivou, pri čemu je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

„Povezano sa ukrajinskom krizom, pitanje KiM biće još istaknutije i teže za nas za rešavanje”, rekao je predsednik i dodao da mora da se traži kompromis.

Govoreći o daljim pravcima Srbije rekao je da EU ne sme da bude sintagma poštapalica, zbog trgovinske razmene, investicija i jer Srbija želi da pripada tom tipu društva. Primetio je da Srbija mora još da radi na poljima vladavine prava, medijskih sloboda i demokratizaciji, ali da se preteruje kada se kaže da ne može da se čuje drugačije mišljenje.

Predsednik Srbije rekao je da želi da nova vlada Srbije bude formirana do kraja jula. Najavio je da će započeti konsultacije sa svim parlamentarnim partijama čim bude formiran novi saziv Skupštine.

“Krenućemo sa razgovorima čim bude konstituisana Skupština Srbije. Želja mi je da vlada bude manjinski inkluzivna, da budu u njoj i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci, svi koji žele dobrobit ovoj zemlji. Očekujem od nove vlade nastavak evropskog puta“.

Vučić je rekao i da je neophodno da se država hitno bavi predstojećom zimom i snabdevanjem Srbije energentima, ponavljajući da hrane ima dovoljno i da će svi pokušaji destabilizacije tržišta propasti.

Ponovio je i da će plate i penzije biti stabilne, kao i da će penzije pratiti plate.

Istakao je da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost, uprkos tome što je okružena zemljama NATO-o sa svih strana.

Vučić je na kraju obraćanja rekao da je ključni cilj njegovog mandata da kad ode sa mesta predsednika zna da je Srbija bolja nego što je bila kad je na njega došao, kao i da sa idealima nema kompromisa.

Zahvalio se građanima Srbije na podršci, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović na razumevanju, patrijarhu Porfiriju.

Vučić je govor je završio rečima „neka živi Srbija“.

Nakon toga je usledio gromoglasni aplauz koji je trajao nekoliko minuta .

Tokom obraćanja Vučić je citirao Rebeku Vest, Konfučija, Marka Aurelija, Njegoša i druge, ali u znatno manjoj meri nego pre pet godina.

Inače u Skupštini Srbije od ranog jutra sve je bilo spremno za polaganje zakletve i crveni tepih i garda, a hol je pripremljen za koktel koji će uslediti.

Obezbeđenje unutar zgrade parlamenta na Trgu Nikole Pašića bilo je brojno i jako.

Mnogobrojnim akreditovanim novinarskim ekipama, osim RTS bio je praktično onemogućen bilo kakav rad.

Zabranjen im je bio ulaz u skupštinski hol odakle su ranije izveštavali, pa čak i odlazak u novinarsku sobu. Za sedmu silu bila je obezbeđena mala sala koja je potpuno izolovana za bilo kakvu komunikaciju i bez dostupne internet mreže.

Iz nje novinari nisu mogli da vide ni ko ulazi, ni ko izlazi iz parlamenta.

U trenutku kada su novinari Danasa pokušali da zabeleže dolazak predsednika Vučića i njegov susret sa aktuelnim predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, obezbeđenje nas je grubo udaljilo uz pretnju da će sa nama biti obavljen policijski razgovor.

Vučić je u parlament stigao petnaestak minuta pre polaganja zakletve.

Pre njega pristizali su crkveni velikodostojnici, patrijarh Porfirije, nadbiskup Hočevar, predstavnici pravosuđa, brojne diplomate, ali i bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić, Zoran Lilić i Milan Milutinović (ali ne i Boris Tadić i Vojislav Koštunica).

Prisustvovala je i cela vlada, a među prvima su u parlament stigli – Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović i Maja Gojković, dok su neposredno pred početak zakletve stigli i ministar Siniša Mali, ali i direktor BIA Bratislav Gašić.

Po završetku ceremonije polaganja zakletve i intoniranja „Vostani Serbie“, novi stari predsednik u holu, gde je bio priređen koktel, primao je čestitke.

Sa gostima je ostao kratko i vrlo brzo je napustio skupštinsko zdanje.

Brzo je nestao i Ivica Dačić, dok se premijerka Ana Brnabić izvesno vreme zadržala u razgovoru sa pojedinim ambasadorima.

 

„Tako mi Bog pomogao“

Vučić je drugi mandat započeo polaganjem zakletve i na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju, isto kao i na posletku prvog mandata. Pročitao je tekst zakletve, ali je na kraju dodao – tako mi Bog pomogao.

 

„Danilo, Milice i Vukane, tata vas beskrajno voli“

Vučić se posebno zahvalio svojoj porodici, koja je, kako je rekao zbog njega mnogo istrpela u proteklom periodu. “Danilo, Milice, Vukane beskrajno vas voli tata ništa, bez vas ne bih mogao“, poručio je Vučić. Dvoje njegove starije dece i roditelji Anđelko i Angelina pratili su ceremoniju sa galerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari