Bilčik i Varheji pozdravili odluku glasača u Srbiji o izmenama dela Ustava 1Foto: Senad Župljanin

Evropski zvaničnici Vladimir Bilčik i Oliver Varheji pozdravili su referendumsku odluku glasača u Srbiji o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, kojima se, kako su istakli, jača nezavisnost sudstva, ukazujući da je to još jedan korak napred na njenom putu ka EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji napisao je na Tviteru da su glasači u Srbiji na referendumu održanom juče podržali promenu Ustava da ojačaju nezavisnost sudstva.

„Pozdravljam ovaj važan korak i posvećenost putu ka EU. Mi ćemo nastaviti da radimo sa srpskim vlastima na ambicioznoj reformskoj agendi i napredovanju na putu EU integracija“, napisao je Varheji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ukazao je na svom Tviter nalogu da su „glasači u Srbiji odlučili da promene Ustav da bi popravili rad i nezavisnost svog pravosudnog sistema“.

„Suština i rezultat referenduma 16. januara bili su o važnim reformama u vladavini prava. Ovim se Srbija kreće još jedan korak napred na svom putu ka EU“, napisao je Bilčik.

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je na osnovu 97,8 odsto prebrojanih glasova na referendumu za potvrđivanje ustavnih promena „za“ glasalo 60,48 odsto birača a protiv je bilo 39,52 odsto.

Republička izborna komisija (RIK) je saopštila sinoć da je na osnovu 34,68 odsto obrađenih mesta promene Ustava u oblasti prvosuđu na referendumu podržalo 61,84 odsto izašlih građana dok je protiv bilo njih 37,10 odsto. Prema RIK-u izlaznost je do 20 časova bila 30,43 odsto.

Za promenu Ustava glasao je 59,71 odsto birača izašlih na jučerašnji referendum, a protiv je bilo 39,26 odsto, saopštila je Republička izborna komisija, na osnovu podataka sa 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta. Na referendum je izašlo 30,65 odsto upisanih birača.

Kako je protekao referendum čitajte na BLOGU OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari