Bilčik: Kada član Vlade Srbije šalje anti-EU poruke u Moskvi, svi u Evropi to primećuju 1Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

„Kada član Vlade Srbije šalje anti-EU poruke tokom zvanične posete Moskvi, svi u Evropi to primećuju“, poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik povodom posete ministra spoljnih poslova u tehničkom mandatu Aleksandra Vulina Moskvi.

 Bilčik se u objavi na Tviteru osvrnuo na izjave Vulina koji se u prestonici Rusije sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, i tom prilikom rekao da Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji i „nije postala deo antiruske histerije“.

Izvestilac EP za Srbiju naveo je da se svaki napredak Srbije na evropskom putu može zasnivati samo na istinskoj i doslednoj posvećenosti evropskim principima, vrednostima i politikama.

„Ovo uključuje usklađivanje njene spoljne i bezbednosne politike sa politikom Evropske unije – na progresivan način i sa istinskim interesom za donošenje političkih odluka koje odražavaju buduće usklađivanje. Usklađenost Srbije je bila i ostaje najniža u regionu“, naglasio je Bilčik.

To usklađivanje u ovom trenutku podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji kao i normalizaciju odnosa sa Kosovom, od čega direktno zavisi brzina pristupanja Uniji.

„Potpuna usklađenost sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji, kao i normalizaciju odnosa Srbije sa Kosovom, odrediće tempo pristupanja EU“, naveo je Bilčik.

On je podsetio da je Evropski parlament poslao „konzistentnu“ poruku u svom poslednjem izveštaju o Srbiji, za 2021. godinu, koji je usvojen prošlog meseca u Strazburu, „ogromnom većinom“ kako je naglasio Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari