Vulin dolazi Vučiću na naplatu: Šta se očekuje od sastanka ministra unutrašnjih poslova sa Sergejom Lavrovom? 1BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO)

Nikada se za poslednjih trideset godina nije Rusija tako otvoreno mešala u sastavljanje vlade Srbije, kao organizijući posetu Aleksandra Vulina, ministra policije, Moskvi. To je vrlo agresivna poruka na koga politički računaju u Srbiji, komentariše za Danas psiholog Žarko Korać današnju posetu ministra policije Rusiji.

Zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu ruskog Ministarstva Ivan Nečajev, najavio je pre tri dana da će ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin razgovarati, u ponedeljak, 22. avgusta, u Moskvi sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

– Očekuje se da će ministri razgovarati o nizu pitanja rusko-srpske saradnje i razmeni mišljenja o aktuelnim i regionalnim problemima – rekao je Nečajev na redovnom brifingu.

Stručna javnost ovaj susret naveliko komentariše kao, u najmanju ruku, neobičan – da se ministar unutrašnjih poslova jedne zemlje susreće sa ministrom spoljnih poslova druge zemlje. Pogovoto, što je susret obeležen agresijom Rusije na Ukrajinu, pritiscima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da Srbija uvede sankcije Rusiji. Takođe, sklonost Aleksandra Vulina da javno ispoljava otvorenu rusofiliju i antizapadne vrednosne stavove, baca u značajnoj meri fokus na ovu posetu.

Prema rečima Žarka Koraća, imajući sve ovo u vidu, Vučićevu tvrdnju da “niko na njega ne može da utiče” prilikom sastavljanja vlade, Moskva suštinski ismeva.

– Ali desetogodišnji rad skoro svih tabloida koje kontoliše Vučić, dao je rezultat. Njihova proruska propaganda stvorila je u Srbiji osnovu za ovakvo osorno ponašanje i ponižavanje Srbije – kaže naš sagovornik.

Vulin dolazi Vučiću na naplatu: Šta se očekuje od sastanka ministra unutrašnjih poslova sa Sergejom Lavrovom? 2

Fenomen Vulin, dodaje on, sada dolazi na naplatu.

– Čoveka koji nikada u životu nije ništa ozbiljno radio, Vučić je postavio prvo na važno mesto ministra odbrane i zatim, ministra policije. Što je još zanimljivije on čak nije ni član Vučićeve stranke. I sada se pokazuje da Vulinovo zaklinjanje u Vučića treba shvatiti jako uslovno. Njegovi pravi politički uzori nisu u Beogradu, već u Moskvi – smatra Korać.

Potom ističe: „Ali da je bio koristan Vučiću, bio je“.

– Priče o srpskom svetu koje su uznemirile region, pretnje novinama, ponižavanje Zdravka Ponoša i njegove porodice na granici, pretnje Hrvatskoj.. Za sve je bio spreman Vulin. Ali bio je koristan i kao izrazito agresivno anizapadno orijentisan ministar (tetku iz Kanade preskačemo) koji je neprekidno tvrdio da je Rusija pravi oslonac Srbiji – kaže naš sagovornik.

Vulin dolazi Vučiću na naplatu: Šta se očekuje od sastanka ministra unutrašnjih poslova sa Sergejom Lavrovom? 3
Foto: BBC

Vučić je sam birao svoje ministre, napominje on, i stavljao nepostojeće stanke na svoju izbornu listu, red je da sam podeli odgovornost za njihovo ponašanje i stavove.

– Sve u životu dodje na svoju naplatu – priča o Vulinu je priča o potpuno pogresnom izboru članova vlade. Dobar sluga uvek nadje jačeg gospodara – zaključuje Žarko Korać.

Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova početkom leta nije mogao da dođe, kako se najavio, u Srbiju, jer su sve susedne zemlje zatvorile nebo za Servgeja Lavrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari