Bilčik: Nijedna partija u srpskom parlamentu nema apsolutnu većinu 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

– Vladajuća većina u Narodnoj skupštini mora da se suoči sa novom realnošću – da ne postoji nijedna politička partija unutar parlamenta koja ima apsolutnu većinu, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

„To je velika promena u odnosu na prethodno apsolutno dominantan SNS. To je razlika i mislim da svi treba da se tome prilagode, uključujući vladajuću većinu“, rekao je Bilčik za Insajder.

On ističe da kao pozitivnu promenu vidi to što u srpskom parlamentu ima različitih stranaka, kao i to što više niko ne priča o bojkotu rada parlamenta, ali dodaje da stvari u Skupštini mogu funkcionisati bolje.

„Procedure mogu da budu bolje, kvalitet diskusije može da bude bolji“, ocenio je Bilčik.

Dodao je da ne može da komentariše detalje jer ne prati rad parlamenta u Srbiji svakodnevno, ali ističe šta su osnovni standardi parlamentarizma.

„Stvari poput adekvatne diskusije i ograničenje postupaka po hitnom postupku, davanje glasa opoziciji kada žele da govore, sve te stvari trebalo bi da su osnovni standardi u svakom parlamentu i zato je to jedan od problema o kojima želimo da pričamo i da ih rešavamo“, kazao je Bilčlik.

Na pitanje koliko je uobičajena procedura u Evropi da se o Zakonu o budžetu raspravlja zajedno sa više od 30 tačaka dnevnog reda, Bilčik ističe da svaki zakon zaslužuje dobru raspravu, a posebno zakon o budžetu.

„Važno je da postoji odgovarajuća diskusija o krucijalnim delovima zakonodavstva i zakonima. Naravno usvajanje budžeta je jedan od njih, jer je to zakon kojim planirate i odlučujete kako trošite porez koji je država skupila od poslovanja, od ljudi, od svih, od građana“, ukazao je Bilčik

On je istakao da očekuje da zajedno sa poslanikom Evropskog parlamenta Matjažom Nemecom uskoro poseti Beograd, odnosno da početkom sledeće godine razgovaraju sa predsedniko Skupštine Vladimirom Orlićem i drugim političkim aketima kako da se nastavi međupartijski dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari