Bilčik: Pozivam sve političare u Srbiji da se posvete reformama, početak dijaloga 1. marta 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik pozvao je sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama neophodnim za napredak na evropskom putu i najavio početak međustranačkog dijaloga uz posredstvo EU za 1. mart.

„Pozivam sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama, što se pre svega odnosi na pravosuđe i slobodu medija i usklađivanje sa spoljnom politikom EU. Mnogo je učinjeno, ali još mnogo tek treba uraditi“, rekao je Bilčik za RTS.

Dan nakon što je Spoljnopolitički odbor EP (AFET) usvojio njegov Izveštaj o Srbiji, Bilčik je kazao da taj dokument „uvažava sve postignuto do sada, posebno konstruktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom“.

Naveo je da je jedna od glavnih poruka Izveštaja da je EP spreman da pomogne Srbiji u popravljanju uslova za političku utakmicu u zemlji.

„Pokrećemo međustranački dijalog u razgovoru sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem 1. marta. Evropski parlament će imati četiri predstavnika (u dijalogu), što pokazuje našu posvećenost. Uz (poslanicu EP) Tanju Fajon i mene, učestvovaće i iskusni bivši poslanici, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan“, naveo je Bilčik.

Dodao je da stranke koje su bojkotovale izbore treba da se vrate za pregovarački sto i učestvuju na sledećim izborima.

U Izveštaju, koji je AFET usvojio sa 57 glasova za, četiri protiv i devet uzdržanih, poslanici EP pozivaju Srbiju da pokaže jasnu posvećenost evropskim vrednostima, ocenjuju da će poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom odrediti i brzinu pregovora o članstvu Srbije u EU, i izražavaju zabrinutost zbog rastuće antievropske retorike i dezinformacija u Srbiji.

Poslanici u Izveštaju traže od Srbije da do kraja razreši afere „Krušik“, „Jovanjica“ i „Telekom Srbija“ i pravdu u slučaju „Savamala“.

Bilčik je rekao da je navođenje primera „Krušika“, „Jovanjice“ i „Telekoma“ u Izveštaju rezultat dugih pregovora političkih grupa, ali je dodao da to nije novost, jer se oni nalaze i u ranijim izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Izveštaj o Srbiji treba da bude usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta krajem marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari