Bilčik pred posetu Beogradu očekuje da EU pošalje jasan signal da joj je stalo do proširenja 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, slovački poslanik Vladimir Bilčik u posetu Beogradu dolazi s uverenjem da EU mora koliko još ove godine da pošalje jasan signal da joj je stalo do proširenja na Srbiju i Zapadni Balkan jer će u suprotnom izgubiti uticaj ne samo u Srbiji i Crnoj Gori već i na celu političku budućnost Zapadnog Balkana.

„Ove godine nas očekuju važni parlamentarni izbori u Srbiji i Crnoj Gori koji će pokazati u kolikoj meri su demokratije na Balkanu u stanju da izađu na kraj sa domaćom političkom krizom kada deo opozicije bojkotuje osnovne institucije parlamentarne demokratije“, kazao je Bilčik u intervjuu slovačkom nedeljniku Plus7dni.

Bilčik će 6. i 7. februara zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i poslanicom EP Tanjom Fajon posetiti Srbiju. Kao najveće probleme o kojima će razgovarati u četvrtak u Beogradu, Bilčik je naveo korupciju, pravosuđe i slobodu medija.

„Naši partneri moraju da poboljšaju praktične mere u borbi sa korupcijom, da povećaju poverenje gradjana u pravosuđe i da garantuju slobodu medija i fer demokratsku utakmicu“, rekao je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je podsetio da uz sve to moraju da se rešavaju zamrznuti konflikti u regionu, posebno dijalog Beograda i Prištine o budućnosti Kosova.

„Upravo zato je važno da iz Brisela i zemalja članica pošaljemo ove godine nedvosmisleni signal da nam je stalo do proširenja. U suprotnom Evropska unija može da izgubi uticaj ne samo na reforme u Srbiji i Crnoj Gori, već i na ukupnu političku budućnost Zapadnog Balkana“, rekao je Bilčik.

Slovački evroposlanik rekao je da je posebno važno da ima predstavu šta bi trebalo Srbija da uradi i da to prenese zvaničnicima u Beogradu.

„Srbija misli da je na čelu grupe koja je na putu u EU ali iako je to formalno istina i jesu na čelu zajedno sa Crnom Gorom istovremeno cela grupa stoji“, rekao je Bilčik.

Medijaciju u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji Bilčik je ocenio kao vrlo zahtevne razgovore koji iziskuju veliku dozu strpljenja i diplomatije a objasnio je da je cilj EP da obnovi funkcionisanje demokratskog procesa u Srbiji.

„U decembru 2019. smo uspeli da posredujemo u političkom dogovoru da se izmene zakoni što bi trebalo da vodi ka slobodnijoj i više fer predizbornoj kampanji“, rekao je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari