Vladimir Bilčikfoto FoNet Aleksandar Barda

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je Srbija pre više godina napravila strateški izbor i da Evropska unija čeka da Srbija zaista deluje na osnovu tog izbora, a izbor je da bude deo evropske porodice i da radi na pristupanju.

Bilčik je u intervjuu za EWB, govoreći o izveštaju Evropske komisije i stanju evropskih integracija Srbije, istakao da EU želi da Srbija bude uključena u ovaj proces sa nama i traži od Srbije da napravi jasan izbor, posebno u trenutnom kontekstu koji se politički, geopolitički i bezbednosno toliko promenio u Evropi.

„Brutalni napad Rusije na Ukrajinu se nastavlja i Srbija se ističe kao jedina zemlja koja se nije uskladila sa sankcijama EU, ali i jedina zemlja čija se spoljnopolitička usklađenost nalazi veoma nisko, na čak 45 odsto“, ukazao je Bilčik.

On je naveo da je ohrabrujuće, posle izbora 2022. u odnosu na izbore 2020, da Srbija ima parlament koji je više pluralističan, dodavši da zna da se dosta radi na reformi pravosuđa na nivou Ministarstva pravde, ali da se ništa od toga neće ostvariti bez vlade koja ima jasan skup prioriteta.

Prema njegovim rečima, pored usklađivanja, druga poruka je ozbiljnost kada je u pitanju formiranje vlade.

„Veoma mali broj ljudi u institucijama EU razume i veoma je teško objasniti mojim kolegama zašto u oktobru Srbija još nema formiranu vladu nakon prilično jasnog rezultata na izborima u aprilu“, istakao je Bilčik.

Kako je rekao, svaka nedelja bez vlade je izgubljena kada je u pitanju rad na važnim reformama.

„Glavna poruka jeste da mi trenutno čekamo formiranje vlade, Srbija je na potezu. Ovo ni na koji način nije pritisak koji mi vršimo na Srbiju, mislim da se Srbija sama stavila u ovu poziciju propuštajući blagovremeno donošenje odluka o ključnim pitanjima“, smatra Bilčik.

On je istakao da Srbija mora da napreduje i po pitanju vladavine prava, demokratije, slobode medija, borbe protiv korupcije, borbe za čistiju životnu sredinu

„Srbija mora da napreduje po svim ovim pitanjima, ali trenutno Srbija ne napreduje ni po jednom pitanju, jer nema vladu koja bi imala jasan set prioriteta i opredeljenja za fundamentalnije reforme. Istovremeno smo u situaciji da Srbija jasno nastavlja da ima drugačiji stav kada je u pitanju spoljna politika“, naveo je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari