Bilčik za Insajder: Stav Šolca o međusobnom priznanju nije zvaničan stav Evropske unije 1foto Beta

Izjava nemačkog kancelara Olafa Šolca da je međusobno priznanje Srbije i Kosova uslov za evropske integracije nije zvaničan stav Evropske unije, rekao je za Insajder specijalni izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Bilčik kaže da je u njegovom izveštaju jasno pokazano da je zvaničan stav EU da je ključna normalizacija odnosa Beograda i Prištine koji bi bila bazirana na dijalogu kojim posreduje EU, naveo je Bilčik za Insajderov „Marker“ i dodao da bi odnosi Beograda i Prištine bi trebalo da budu bazirani na sveobuhvatnom pravno-obavezujućem sporazumu.

Navodi i da nije srećan što se kao opcija u izveštaju stoji međusobno priznanje, ali da je to odluka većine.

„Pominje se potencijalno međusobno priznanje i u mom izveštaju, ali to se odnosi na većinu država članica ovog parlamenta i njihovo većinsko mišljenje koje pokazuje da je većina država članica EU priznala Kosovo. Ja nisam srećan za taj jedan deo mog izveštaja, iskreno, nisam želeo da to bude u njemu, ali živimo u demokratiji i većina odlučuje”, dodaje Bilčik za Insajder.

Odgovarajući na pitanje kakav će stav Evropske unije biti ako Srbija ostane pri tome da neće uvoditi sankcije Rusiji, Bilčik je naveo da se proces evrointegracije ne tiče samo jednog pitanja, ali da će to sigurno biti važno pitanje za države članice.

„Evropski proces pridruživanja ne tiče se samo jednog pitanja. To je proces u kome se ocenjuje usklađenost sa osnovnim principima i vrednostima Evropske unije. Ti principi su sada direktno napadnuti ruskom agresijom i zato sada postoji istaknuti cilj kada se govori o sveobuhvatnom pozivu Srbiji da se uskladi sa spoljno bezbednosnom politikom EU”, ističe Bilčik.

Kaže i da će zbog toga usklađivanje spoljne politike u fundamentalnom procesu pridruživanja svakako biti razmatrano.

„To ne znači da je to jedino i odlučujuće pitanje, ali znači da je veoma važno pitanje koje će države članice gledati i naravno Parlament gleda. Lopta je u rukama naših srpskih partnera i znam da odluka s kojom se Srbija suočava nije laka”, zaključio je Bilčik za Insajder televiziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari