Biljana Stojković: Možemo li sa Aleksandrom Vučićem i njegovim režimom da očekujemo da će sporazum sa Prištinom biti prihvatljiv? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Sporazum sa Prištinom je jedini način da se krene u raspetljavanje „kosovskog čvora“, a drugo je pitanje možemo li sa Aleksandrom Vučićem i njegovim režimom da očekujemo da će taj sporazum biti iole prihvatljiv, izjavila je FoNetu profesorka Biloškog i Filozofskog fakulteta Biljana Stojković.

Mislim da ne možemo, rekla je ona u serijalu razgovora Kosinus i ocenila da Vučić svaki sporazum pretvara u poraz, i u predaju i u prodaju, a mi sa tim živimo evo već 30 godina.

Stojković smatra da je za Kosovo potrebna međunarodna konferencija, „jer je očigledno da ne umemo da izađemo iz tih ratničkih igara i komuniciramo na pristojan i civilizovan način“.

Kako je konstatovala, mi smo na Balkanu naučili da direktni razgovori, pregovori, dijalozi, dogovori, nisu mogući.

Prema njenim rečima, zamrznuti konflikt na Kosovu, na nesreću desničara, ne znači zamrznuto vreme, jer se tokom 30 godina takvog stanja videlo drastično smanjenje broja Srba.

Sada ih je 80.000, pri čemu je veliko pitanje da li ih uopšte toliko živi tamo, rekla je ona i ukazala na istraživanja da svaki treći sebe ne vidi tu za pet godina.

To znači da priča o Kosovu uopšte ne mora i neće biti relevantna za srpsku državu, jer neće imati o kome da brine tamo, to je rezultat zamrznutog konflikta, predočila je Stojković.

Prema njenom mišljenju, lažna je dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo, mada je sada relevantna, ali na duže staze ne sme da bude.

Naše prirodno stanište je EU. Onog trenutka kad se potrudimo i dostignemo evropske civilizacijske vrednosti, ne samo mi, nego i ceo Zapadni Balkan, i kada i mi i Kosovo uđemo u EU, onda imamo i Kosovo i EU, naglasila je Stojković.

Ona je dodala da se to odnosi i na članstvo Kosova u UN, jer kada se „izađe iz tih ratničkih rovova, onda mi ne moramo da postavljamo pitanje stolice Kosova u UN“.

Ssvakako bi prvo trebalo da se definišu granice, da bi onda one bile faktički obrisane kad se uđe u EU, izjavila je Stojković.

Osvrćući se na formiranje Zajednice srpskih opština, ona je istakla da je u ovom trenutku nužno formirati i podsetila da postoji najmanje 15 modela kako se danas u civilizovanim državama organizuje politička autonomija za manje teritorije.

Nešto od toga se mora primeniti i za ove naše uslove, zato što ljudi moraju da počnu da se osećaju sigurno, da ne brinu za goli život, poručila je Stojković, ali je drugo pitanje da li to žele nacionalistički, populistički lideri, kao što su Aljbin Kurti i Vučić.

Na pitanje o ideji za održavanje referenduma o sporazumu sa Kosovom, ona je dgovorila da je u ovom trenutku svako ko pokreće to pitanje politička kukavica i napomenula da je referendum o međunarodnom sporazumu neustavan.

Stojković je obrasnila da referendum nema smisla u nedemokratskoj državi, gde građani ne mogu da daju glas na osnovu informisanosti, u državi u kojoj nema slobode medija, dijaloga i diskusije o svim pitanjima, gde se ne zna šta je tačno potpisano, koji sporazum, ni šta on donosi dobro, a šta loše.

Upitana o riziku sukoba, ona je ukazala da je ovo Balkan i da taj rizik uvek postoji, ali da je enegija za to u regionu potrošena, mada ne isključuje pojedinačne incidente, koji su ovde stalno u opticaju.

Mislim da su balkanske države sada kao „izduvani balon“, nema potencijala za neke ozbiljne sukobe. Ima, naravno, uvek, za ratničke parole, verbalne sukobe, i to neguju ovi nacionalistički lideri, jer je to najbolji recept za populističko dugovečno vladanje na Balkanu, zaključila je Stojković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari