BIRODI: REM za medije pod njegovom jurisdikcijom da uspostavi monitoring u vezi sa izborima u Crnoj Gori 1foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) iz Beograda je danas pozvao Regulatorno telo Srbije za elektronske medije (REM) da za medije koji su pod njegovom jurisdikcijom uspostavi monitoring izveštanja o predsedničkim izborima u Crnoj Gori.

BIRODI je u saopštenju od REM-a to tražio za „poslednju sedmicu kampanje“ i „izvesnom drugom krugu“ predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

Monitoring je, po objašnjenu BIRODIJ-a tražen „shodno obavezama iz Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji“.

„Ovo je prilika da REM bude inicijator prakse, koja do sada nije postojala u regionu zapadnog Balkana i time doprinese izbornom integritetu na regionalnom nivou“, dodaje se u saopštenju.

Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji je „kao obaveza plod članstva Srbije u Savetu Evrope“.

Služi da se „spreči vođenje kampanje iz države u kojoj se izbori ne dešavaju u državi u kojoj se dešavaju, čime se urušava izborni integritet“, objasnio je BIRODI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari