BIRODI: Vučić više od pet meseci bez negativne sekunde u centralnom Dnevniku RTS-a 1EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Radio-televizija Srbije (RTS) u centralnom dnevniku više od pet meseci nije imala nijednu sekundu kritike ili negativnog stava prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopštio je danas Biro za društvrena istraživanja (BIRODI).

BIRODI je sproveo monitoring izveštavanja Dnevnika 2 RTS-a, preko kojeg se o politici u Srbiji informiše najveći broj građana Srbije, od početka decembra 2022. godine do 15. maja 2023. godine.

„U periodu monitoringa izveštavanja predsednik Srbije bio zastupljen sa ukupnih 23.676 sekundi, odnosno 23 odsto svih aktera u dnevniku. Od navedenog vremena, predsednik Srbije bio je predstvljen sa 78,1 odsto pozitivnog, 21,9 odsto neutralnog i ‘nula odsto’ negativnog vremena“, navodi BIRODI.

U toj organizaciji smatraju da je takvim izveštavanjem uredništvo RTS-a, pored Kodeksa novinara Srbije, prekršilo i Ustav, Zakon o javnom informisanju, Zakon o elektronskim medijima, Zakon o javnom medijskom servisu i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Pozvali su generalnog direktora i Upravni odbor RTS-a da u skladu sa svojim ovlašćenjima po Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS-a, obezbede informisanje građana Srbije koje garantuje Ustav i zakoni Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari